В Николаев е задържан информатор на руската спецслужба ФСБ, който

...
В Николаев е задържан информатор на руската спецслужба ФСБ, който
Коментари Харесай

В Украйна задържаха агент от руската ФСБ, шпионирал военните летища

В Николаев е арестуван осведомител на съветската спецслужба ФСБ, който е шпионирал летищата на въоръжените сили на Украйна и е поддържал връзка с прокремълския блогър Сергей Лебедев .

Задържаният разузнавач е застрашен от затвор от най-малко 12 години.

Според пресцентъра на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) предателят е оголен вследствие на контрадиверсионни ограничения в града. Той събирал разследваща информация за местоположението и придвижването на отбранителните сили на Украйна в региона.

Според следствието при започване на пълномащабното навлизане обвиненият е отпътувал в чужбина и е почнал интензивно да поддържа въоръжената експанзия на Руската федерация, след което е бил вербуван отдалечено от съветските специфични служби.

Връщайки се в Украйна през март тази година, той се опитал да разпознава вероятните локации на военни летища с военни самолети на украинските въоръжени сили.

" Установено е, че той е поддържал отдалечена връзка с съветската спецслужба посредством " свързани лица ".
 Арестуваха съветски разузнавач в Германия
Арестуваха съветски разузнавач в Германия

Мъжът е немец и работи за военните

Един от тях се оказа прокремълският блогър Сергей Лебедев, по-известен под псевдонима " Рошавият ", който се намира във краткотрайно окупирания Донецк и работи за ФСБ ", се споделя в формалното известие.

През юни тази година СБУ осведоми задочно този блогър за съмнение за държавна измяна и обезврежда мрежата му от информатори в Николаевска област. От началото на пълномащабното навлизане чиновници на Службата за сигурност са разкрили 13 обвинени.

Друг покровител на ФСБ се оказа локален гражданин, който е бил деен консуматор на канал в Telegram.

По време на преписка с противников блогър, неговият " почитател " поддържа антиукраински възгледи и " изтича " информация за разполагането на Силите за защита в района. Отбелязва се, че нападателят е събрал " нужната " информация посредством персонални контакти и от открити източници.
 Украйна залови проруски разузнавач
Украйна залови проруски разузнавач

Местен гражданин на Харковска област

Освен това той обикалял региона и скрито записвал украински обекти, след което предавал " отчета си " на ФСБ под формата на текст и фотоси с отпратка към местоположението.

Служители на СБУ документирали незаконната активност на съветски осведомител и го задържали. При обиска е конфискуван мобилният му телефон , с който е общувал с Лебедев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР