В никакъв случай сегашните мерки не водят до инфлация на

...
В никакъв случай сегашните мерки не водят до инфлация на
Коментари Харесай

Даниел Лорер: В хазната има достатъчно пари, за да си позволим антикризисните мерки за 2 млрд.лева

В никакъв случай сегашните ограничения не водят до инфлация на държавния бюджет, тъй като средствата са обезпечени. В хазната има задоволително пари, с цел да си позволим ограничения за 2 милиарда лева Ние ги слагаме на масата и се надяваме в Коалиционния съвет оптимално бързо да се съгласим за това. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер. По думите му българската стопанска система нараства, българският експорт е рекорден - 8 милиарда, производството ни е 20 % нагоре.

Лорер посочи, че пакетът от 2 млрд, който " Продължаваме промяната " предлага за разискване с съдружните сътрудници, не е самоцел.

" Той е част от нашето надълбоко схващане, че е нужна грижа и за българските жители и за българската стопанска система. Ние практикуваме грижа за България още от Бюджет 2022 към този момент вдигнахме заплатите на учителите, с новия рамков контракт за Здравната каса към този момент обявихме повдигане на заплатите на лекари и сестри - медицински личен състав като цяло. Грижата за хората и българската стопанска система това държавно управление прави от ден първи. Настоящият инфлационен пакет идва след 4 милиарда, които към този момент инвестирахме в българските жители и стопанска система през зимата, с цел да подкрепим цените на енергоносителите.

Не бива да има изненада или нечиста сделка, че реагираме на някаква особена обстановка, това е част от политиката на това държавно управление - десни ограничения за стопанската система, с цел да се развива и пораства, леви ограничения за жителите и най-слабите пластове от стопанската система, с цел да се оправят в тази сложна обстановка ", сподели министърът на нововъведенията.

Според Лорер приходите на хората би трябвало да набъбнат над размера на инфлацията, с цел да няма възприятие за обедняване. Именно това е задачата на повдигането на пенсиите и детските надбавки. Каза, че българските пенсионери са приоритет номер едно на Политическа партия и в случай че се постанова, още веднъж ще прегледат техните приходи, с цел да може пенсионерите да изживеят почтено старините си. Не изключи и по-нататъшно предложение за увеличение на минималната заплата.

Бюджет 2022 подкрепя най-слабите, само че влага в българската стопанска система като цяло - в инфраструктура, в дребни и междинни предприятия. В Министерството на нововъведенията и растежа към този момент има половин милиард помощ за дребни и междинни предприятия - за софтуерна, енергийна рационализация, сподели още той.

Според Лорер корупционните практики и течовете от последните 10 години са в пъти повече, от това, което Политическа партия предлага като инфлационни ограничения. " Но течовете са изтекли и не е имало прокуратура, която да ги откри в точния момент. Сега разчитаме на европейската прокуратура, която най-малко да откри европейските средства у нас ", сподели той.

На въпрос дали са ни нужни нови заеми, Лорер съобщи, че това е политика на Министерство на финансите, само че България е макроикономически най-добре от всички страни в Европа и може да си разреши още заеми.

България е постоянна макроикономически, равнището на дълг е към 20% от Брутният вътрешен продукт, в случай, че в Западна Европа при някои страни е достигнала 100%, сподели министърът.

Той обаче не изключи след няколко месеца да има нов антиинфлационен пакет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР