В никакъв случай не е доблестно поведението от страна на

...
В никакъв случай не е доблестно поведението от страна на
Коментари Харесай

Адв. Симеонов пред Фрог: Определени хора командват прокуратурата и главния прокурор. Визирам Делян Пеевски

В никакъв случай не е доблестно държанието от страна на прокуратурата, във връзка с това което прави с юрист Лазар Карадалиев. Не виждам директна връзка сред следовател Бойко Атанасов и Лазар Крадалиев, само че това което работи против тях са брънки на една и съща верига. Свързва ги това, че избрани хора имат, с цел да не кажа по-груба дума, доста съществено въздействие върху дейностите на прокуратурата. По вярно е да се каже, че командват прокуратурата и основния прокурор.
Това сподели пред Фрог Нюз юрист Константин Симеонов по отношение на две от нашумелите последни акции на прокуратурата – ареста на юрист Карадалиев и привикването за пояснения на следовател Атанасов. Ето какво още сподели пред екипа ни адв. Симеонов:

Адв. Симеонов, Вашият сътрудник в отбрана на банкера Цветан Василев - юрист Лазар Карадалиев бе арестуван, а апелативния углавен съд го остави в ареста. Двамата му сътрудници, които бяха арестувани дружно с него, бяха пуснати с мярка „ парична гаранция “ от 50 000 лева Стана ясно, че досъдебното произвеждане не е от в този момент, а от преди години. Какво мислите за тези дейности на прокуратурата?

До колкото знам, без да съм юрист на Лазар Карадалиев, става дума за материали, отделени от другото дело, по което той е с мярка за неотклонение парична гаранция. Това са отделени материали и е формирано ново дело за друга проведена група, която била основана за да пере пари, само че обвиняване за пране на пари няма, има единствено за ОПГ. Какво тъкмо са създали прокуратурата не е ясно, до колкото знам не се схваща и от материалите по делото. Има едно триредово обвиняване за това, че Лазар Карадалиев е бил началник на ОПГ, основана за да пере пари. Това е ново дело, което съгласно мен е изкуствено отделено от другото, с цел да се желае нова марка за неотклонение.

Има ли някакво развиване по следствието, което да е причина за арестите?

До колкото знам, няма осъществени следствени дейности по другото дело.

В публичното пространство се натъртва доста на обстоятелството, че Лазар Карадалиев е юрист на Цветан Василев, вие също сте – тормозят ли ви тези акции и какво се случва с огромното дело " КТБ ", по което работите дружно с него?

Последното съвещание по делото " КТБ " беше тъкмо преди да вземе решение Висшия правосъден съвет за отсрочване на делата до момента в който трае изключителното състояние. Насрочените съвещания бяха за сряда и четвъртък. В понеделника аз пуснах молба до съда за отсрочване на делото, до момента в който не стане ясно каква е обстановката. Реално два дни преди този момент беше оповестено изключителното състояние в страната със съответните ограничения, които касаят сходни обстановки, в каквато сме ние в делото " КТБ ". В смисъл, че зседанията се организират на едно место, в една не доста огромна зала, която не се проветрява, там няма прозорци за проветряване. Има една климатична система, която не знам какъв брой филтрира въздуха. Там се събираме над 60 индивида и това, в тази обстановка, е рисково за всички. Отделен е въпросът, че има много хора, в това число и аз, които сме в рисковата група, със съответните възрастови и здравословни характерности. Хората, които са над 60 години нормално имат спомагателни болести, които в такива обстановки могат да доведат до затруднения, при вероятно заразяване с ковид. Това беше повода да се отсрочи съвещанието. След това имаше и решение на Висш съдебен съвет по какъв начин да се движат наказателните каузи, след което последва лавина от отлагания. На процедура отсрочени са всички наказателни каузи с изключение, когато се гледат ограничения за неотклонение.

По огромното дело " КТБ ", аз и юрист Лазар Карадалиев сме упълномощените бранители на Цветан Василев. Има и авариен юрист. Това, което мога да разясня е, че протичащото се с сътрудника е спомагателна принуда във връзка с отбраната на Цветан Василев, тъй като, както можете да се досетите, в ареста Лазар Карадалиев не може да работи по отбраната. В съответния случай прокуратурата, която сякаш е страна в наказателния развой, и то равнопоставена, употребява пълномощията си като държавно обвиняване, с цел да лиши отбраната от част от опциите й. Само по този начин мога да пояснявам, от позиция на огромното дело, протичащото се с Лазар Карадалиев.

Позицията ми по принцип, освен от позиция на делото " КТБ ", смятам, че това е следващото процесуално безсрамие от страна на прокуратурата и в съответния случай на профилирания съд, тъй като има други ограничения за неотклонение. Особено, в този момент, в обстановката, в която се намира цялото население на страната – вместо да освободят от ареста част от арестуваните, неосъдени още лица и да им изберат друга мярка, а с това да облекчат и обстановката в арестните пространства, те занапред стартират да прибират хора. Дори и да се одобри, че Лазар е направил нещо, което съгласно прокуратурата не е редно, той не е умъртвил човек, с цел да се подхващат такива крути ограничения. Въобще, без да разясняваме, че се задържа юрист, който има задължения по избрани каузи. Там може да приказваме и за делото на Емилиян Гебрев.

Какъв е коментарът ви за привикването на следовател Бойко Атанасов и поисканите му пояснения?

Аз видях документа, с който той е свикан от Инспектората на Върховната касационна прокуратура, с цел да се яви и да му търсят някаква отговорност за неговото държание. Там са два пункта – единият е за присъединяване му в предаване на телевизия " Евроком " при Сашо Диков, а второто е по отношение на подадена от него декларация в областен съд Ню Йорк. Във втория пункт е посочено, че декларацията е по закона „ Магнитски “ в Съединени американски щати, а като главен източник на информация в тази тенденция е обява във вестник „ Монитор “.

Очевидно за прокуратурата вестник „ Монитор “ е формален вестник, в смисъл меродавен източник на информация. Съдейки по това, че издателят на вестника, който самите публицисти от „ Монитор “ непрестанно показват е Делян Пеевски, а делото е по закона „ РИКО “ и е обвързвано точно с Делян Пеевски, не е по Закона „ Магнитски “, прокуратурата реагира като бик на алено.

Въобще за всичко, което касае този процъфтяващ предприемач, прокуратурата реагира по този метод. Има задоволително доста образци в тази тенденция. Но този, който е писал това писмо, очевидно не прави разлика сред двата закона в Съединените щати и просто не е осведомен, тъй като би трябвало да се чете.

Следовател Атанасов описа пред Фрог, какви пояснения са желали от него, като едно от тях е било да уточни кои са другите очевидци по делото по закона „ РИКО “. Изискването на сходна информация обикновено държание ли е за прокуратурата?

Първо не е обикновено, второ Бойко Атанасов напълно и не е наложително, а даже тъкмо противоположното, да знае кои са очевидци по делото по закона „ РИКО “. Съдейки по това, че за тази декларация е написано в „ Монитор “ връзката е очевадна. Адвокатите на Делян Пеевски, а той там е заел някаква много мощна адвокатска фирма, са имали достъп до материалите по делото и са уведомили работодателя си, т.е. този който ги е заел, кои са хората, които са подали сходни заявления в Съединени американски щати. Затова е необичайно, че прокуратурата пита такива неща, откакто тази информация явно я имат.

В съответния случай, Бойко Атанасов са го викали, вероятно да му търсят дисциплинарна отговорност, че е нарушил етичния кодекс на магистратите, по този начин написа в писмото до него. Какво отношение има кои са другите очевидци по това дело, към възможната дисциплинарна отговорност на магистрата Атанасов, аз не виждам. Очевидно е, че прокуратурата я интересуват и други неща, а освен нарушение на етичния кодекс, в случай че изобщо може да се одобри, че подаването на сходна декларация е такова нарушаване. До колкото разбирам в тази декларация не написа нищо против прокуратурата или магистратурата.

Делян Пеевски към момента се води, въпреки и неизпълняващ функционалностите, следовател към следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Пази му се местото до момента в който е депутата и това от доста време е по този начин. Когато завърши работата на съответния парламент се произнася Висшия правосъден съвет и го възвръща на работа. Не знам дали дори знае къде се намира следствения отдел на СГП. После, когато го изберат в идващия парламент, отново му резервират местото като следовател, тъй като е на изборна служба. Има такава процедура в закона за правосъдната власт. Защо и с какво тъкмо счита прокуратурата, че Бойко Атанасов е нарушил етичния кодекс на магистрата ни следва явно да разберем.

Имате ли информация какво се случва по това дело по закона „ РИКО “ в Съединени американски щати?

Не, нямам никаква визия. За да мога да разясня такова нещо, първо би трябвало да познавам процедурата на американския съд. Но е явно, че някои хора в нашата блага държавица доста се тормозят от това нещо, тъй като виждаме какви са репресивните ограничения по отношение на хора, които са имали нахалството да свидетелстват или най-малко да заявяват, че са подготвени да свидетелстват.

Това значи ли, че може да се чакат още сходни дейности на прокуратурата?

Не бих се учудил. В дадения случай не виждам директна връзка сред Бойко Атанасов и Лазар Крадалиев, само че това което работи против тях са брънки на една и съща верига и са свързани с това, че избрани хора имат, с цел да не кажа по-груба дума, доста съществено въздействие върху дейностите на прокуратурата. По вярно е да се каже, че командват прокуратурата и основния прокурор.

Цялото разбъркване и комплициране на хора и каузи, свързването на Бойко Атанасов с Цветан Василев, сякаш през делото по закона „ Магнитски “, а то се оказва по делото по закона „ РИКО “ – това целеустремено ли е, или е от неведение и отвращение да се прочете повече?

Неграмотност, несръчност и изключително мощно предпочитание да се потвърдят пред работодателя си, който действително командва прокуратурата. Визирам Делян Пеевски.

Ще се ускори ли тази наказателна принуда до момента в който сме в това изключително състояние против медии, против хора?

Това което се случва в нашата страна доста ме тормози. Принципно в естествена страна предприемането на сходни дейности, при съществуването на задоволително благоприятни условия за надзор и от неправителствени организации, и от други, във връзка с държавните органи, не би трябвало да бъде притеснително. Да, това са ограничения, които би трябвало да се подхващат, с цел да не се популяризира болестта с такива темпове, с каквото това се случва да вземем за пример в Италия, Франция, Германия, Испания. Но тъй като си познаваме по какъв начин работи нашата страна, за жалост, в лицето на полиция, прокуратура и така нататък, меко казано, не съм сигурен, че тези репресивни ограничения, които са свързани с ограничение на човешките права, ще бъдат употребявани единствено по предопределение - за ограничение на разпространяването на болестта. Повече се тормозя, че ще бъдат употребявани точно като репресивни ограничения към избрани лица. Аз не съм нерешителен човек, не се тормозя от такива неща, само че се опасявам за други.

И за Лазар Карадалиев и за сътрудника от следствието Бойко Атанасов, който нямам честа да познавам, макар, че огромна част от следователите в следствения отдел на Софийска градска прокуратура ги познавам персонално, с него не съм се запознавал. Притеснявам се, че тези репресивни ограничения, като следенето и подслушването през мобилните оператори, което по закон би трябвало да става с разрешението на арбитър, под благовидния претекст, че се следи дали не се нарушава карантина, ще се наблюдават други неща, без да е належащо правосъдно позволение.

Кога мислите, че ще се възвърне естествения темп на живот и ще стартират още веднъж правосъдните съвещания?

Много е мъчно да се предвижда. Още не се знае в Китай, където стартира цялата тази вакханалия, дали са се преборили с ковид. Въпреки, че тяхната стопанска система се възвръща с доста бързи темпове, приказвам за равнището на произвеждане. Там е по особена обстановка спрямо Европа, по простата причина, че там е една особена форма на капитализъм, по скоро команден капитализъм. Самото население е сложено в доста строги и дисциплинирани рамки. Така че, дали в Европа сюжета ще се развие по същия метод е мъчно да се предвижда, а и аз не съм експерт в тази област. Считам единствено, че в Европа не е доближат пика на болестта. Тепърва идващия месец ще бъде доближат, след което би трябвало да преминем през интервала на спад, който също е рисков за избрани кръгове от популацията. По-рано от края на май, началото на юни не виждам по какъв начин това може да се случи. Поне още два месеца наказателните каузи няма тръгнат, тъй като, в множеството случаи, по тези каузи в една зала се събират много хора, което е рисково. Особено когато са в Софийския областен съд. В Съдебната палата залите са огромни, с високи тавани, има въздух и така нататък, там биха могли да се съблюдават някакви санитарни отстоения, само че в районния съд, в наказателната гилдия, заличките са толкоз дребни, че когато влязат пет индивида вътре и към този момент става тясно. Да не приказваме и че нито една от залите нямат прозорци. Не че ми се желае, тъй като съм в наложително безучастие, само че обстановката е такава.

Интервю на Диана Йонкова

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР