В незаконна ферма в Добрич започна принудително умъртвяване на прасета.

...
В незаконна ферма в Добрич започна принудително умъртвяване на прасета.
Коментари Харесай

Умъртвяват принудително прасетата в нелегалната ферма в Добрич

В противозаконна плантация в Добрич стартира наложително умъртвяване на свине.

Собственикът на противозаконната плантация изрично отхвърляше да съобщи прасетата си за умъртвяване и настояваше за 1000 лв. обезщетение на животно или доказателство, че те са заболели от африканска чума по свинете.

Той заплаши, че ще съди регионалната дирекция по сигурност на храните в Добрич за непозволено подхванати ограничения.

Органите на полицията отстраниха барикадата към обекта, с цел да обезпечат достъп на ветеринарните лекари до фермата. Полицията обезпечи периметъра, а лекарите към този момент започнаха с умъртвяването по човечен метод на животните.

До конфликт сред органите на реда и притежателя на животните не се стигна.

Умъртвените свине ще бъдат загробени в горски терен покрай квартал "Рилски " в Добрич. В идващите дни от регионалната дирекция по сигурност на храните ще продължат инспекциите и всички открити свине в стопанства от вида "заден двор " ще бъдат умъртвени и загробени, а стопаните им санкционирани.

От през днешния ден в област Добрич стартира насилственото умъртвяване на свине в стопанства от вид "заден двор ". Мярката е в осъществяване на заповедта на регионалния шеф всички домашни свине да бъдат усвоени до 5 август.

До този миг в област Добрич не е регистриран случай на заболяло домашно прасе, все пак преди 10 дни беше оповестено бедствено състояние, което ще продължи до 2 септември.

Два екипа с представители от Областната дирекция по сигурност на храните, здравната работа и служители на реда стартират обход по адресите, в които през последните дни са били издадени наставления за осъществяване на заповедта на регионалния шеф Красимир Кирилов. Ако стопаните към момента не са я изпълнили, животните им ще бъдат наложително умъртвявани и загробвани. Ще бъдат налагани и санкции сред 150 и 1000 лв. съгласно Закона за ветеринарната активност. Екипите ще се съсредоточат в 20-километрови зони към огромните свинекомплекси в региона, които са 8 на брой, а в тях се отглеждат над 90 000 животни, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР