В нета е по-евтино и без отстъпките Черният петък чука

...
В нета е по-евтино и без отстъпките Черният петък чука
Коментари Харесай

Двоен стандарт! Черен петък по български

В нета е по-евтино и без отстъпките

Черният петък чука на вратата, а ловците на отстъпки са изяли с кориците каталозите на огромните марки и вериги. Black Friday е обвързван с най-големите и всеобщи понижения при съвсем всички артикули на пазара на дребно. Неофициално той дава старта на огромното празнично извършване на покупки преди Коледа и Нова година. Вече 8 следващи години петъкът на огромните понижения чупи върхове в приходите. Върхът бе доближат предходната година, когато бяха осъществени покупки за повече от 682 милиарда $. Прогнозите за този петък са за растеж в границите на 4.5%, до близо 719 милиарда $, в международен мащаб.

И в случай че зад Океана Черният петък е освен предпразнична традиция, само че и част от потребителската просвета на няколко генерации, то в България денят на огромните понижения постоянно е обвързван и с огромни разочарования. Защото тук отстъпките нормално са частични или се отнасят за несъмнено количество артикули, останали на склад. Така да вземем за пример в двете водещи вериги за продажба на черна и бяла техника за 23 ноември са оповестени отстъпки сред 10 и 25%. Има и доста по-примамливи предложения с 40% понижение, само че в множеството случаи това са лимитирани бройки остарели модели. Най-голямата румънска компания, профилирана в онлайн търговията с техника и редица артикули за бита, която показа и концепцията за Черен петък пред българските консуматори, залага доста по-сериозни отстъпки. От 15 до 60% ще бъдат понижени продуктите, предлагани от уеб страницата в петъчния ден.

Повечето огромни мебелни магазини в страната залагат на отстъпки до 20% за Черния петък. За съпоставяне - един от водачите в продажбите на обзавеждане за дома на дребно ще направи понижения от 40 до 80% за клиентите си от Англия. Същата верига в България към момента не е оповестила специфични оферти или понижения за Черния петък. Специалисти споделят, че българите пазарят най-вече дребна техника, облекла и обувки по време на годишните понижения. Като съществена причина огромна част от фирмите и търговците към момента да не възприемат тази процедура е относително ниската покупателна дарба на локалния консуматор. Така да вземем за пример избран модел тв приемник, излязъл на пазара преди 10 месеца, за търговците в Съединени американски щати към този момент е морално стар и може да бъде понижен с до 75% по време на Черния петък. Същият модел в България нормално е настоящ до две години след излизането му и надлежно първичната му цена съвсем не се трансформира. Най-сериозни понижения са склонни да създадат търговците на облекло и обувки, като в този бранш отстъпки от по над 50% са нещо всекидневно.

В Пловдив моловете и обектите на огромните търговски вериги към този момент са почнали подготовка за Black Friday. Всички те ще работят с удължено работно време в петъчния ден. Редица магазини под тепетата готвят и разнообразни спомагателни акции и томболи за клиентите си в деня на огромните разпродажби. Профилът на купувачите през предходната година е посочил, че най-активни в извършването на покупки са били младите пловдивчани - сред 18 и 35 години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР