В неделя земното магнитно поле бе ударено от слънчев вятър

...
В неделя земното магнитно поле бе ударено от слънчев вятър
Коментари Харесай

Неочакван поток от слънчев вятър удари Земята с 600 км/с

В неделя земното магнитно поле бе ударено от безоблачен вятър със скорост над 600 км/с.

Принципно няма нищо прекомерно притеснително в това – слънчеви стихии връхлитат планетата ни и провокират впечатляващи полярни сияния непрекъснато. Странното в тази ситуация е, че тази стихия е била изцяло непредвидена.

„ Това събитие не бе в метеорологичната прогноза. Ето за какво сиянията, която се образуваха вследствие на нея, бяха изненадващи “, предава SpaceWeather.

Слънчевият вятър се образува, когато поток от заредени с сила частици и плазма съумяват да се измъкнат от гравитационното притегляне на Слънцето и се насочат непосредствено към Земята.

Все още не знаем много неща за метода, по който работи Слънцето. Смята се обаче, че тези излъчвания водят началото си от огромни и ярки петна по нашата звезда, известни като „ коронални дупки “, които учените наблюдават изкъсо от Земята.

Благодарение на обстоятелството, че ги следим, ние можем да изготвяме галактически метеорологични „ прогнози “, които освен че ни предизвестяват в случаите, в които слънчевите стихии и слънчевите изригвания (известни още като коронални изхвърляния на маса) се насочват към нас, само че и какъв брой мощни ще бъдат в действителност.

Това обаче не значи, че понякога не можем да бъдем и сюрпризирани. Както действително се случва и през миналия уикенд.

В неделя Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) на NASA регистрира леки потоци от безоблачен вятър, които в границите на деня се усилиха доста и ненадейно.

Все още не знаем какво тъкмо е породило образуването на тази слънчева стихия. SpaceWeather обаче спекулира, че евентуално това е безоблачен вятър от екваториалната дупка в атмосферата на Слънцето, който сме очаквали да удари Земята два дни по-късно.

Или пък става дума за коронално изхвърляне на маса, което просто сме пропуснали.

“През последните дни дейното Слънце създава толкоз доста по-малки детонации, че е извънредно елементарно да се пропуснат по-бледите коронални изхвърляния на маса, насочили се към Земята “, написа Space Weather.

Към момента на основаването на този материал високоскоростният вятър продължава да връхлита магнитното поле на Земята с към 551,3 км/с (на 9 август към 01:06 ч българско време).

Добрите вести са, че слънчевият вятър не е нездравословен за нас, защото земната атмосфера ни защищава.

Когато е извънредно мощен обаче, той може да засегне нашите софтуерни устройства и да аргументи проблеми с телекомуникационните спътници (а в някои по-крайни случаи – даже и на електрозахранващите мрежи).

Тези ветрове са класифицирани като умерени G2 слънчеви стихии (G1 са най-слабите, а G5 – най-силните).

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР