В неделя венецуелският президент Николас Мадуро ще рискува всичко, за

...
В неделя венецуелският президент Николас Мадуро ще рискува всичко, за
Коментари Харесай

Вот за стабилност или за "още чавизъм" - важното за венецуелските избори за Учредително събрание

В неделя венецуелският президент Николас Мадуро ще рискува всичко, с цел да се задържи на власт. Тогава ще се състоят избори за Учредително заседание, което Мадуро дефинира като " институция, притежаваща свръхвласт ", до момента в който неговите съперници виждат в това доказателство, че страната е в развой на преобразяване в " тирания ".

Какво би трябвало да знаем за процеса, който ще докара до смяна в конституцията, призната през 1999 година по времето на починалия Уго Чавес:

Кого избират в неделя?

545-те членове на Учредителното заседание, които ще заседават от 2 август в постройката на Народното събрание, ще заемат местата на депутатите, определени на парламентарните избори в края на 2015 година Опозицията завоюва тогава огромно болшинство.

Как се избират членовете на Учредителното заседание?

364 членове съставляват общинските изборни региони (всяка община си има по един член на събранието, като се изключи столиците на венецуелските щати, които имат по двама членове, без значение от числеността на популацията си). 173 членове се дефинират от обществени групи (работници, пенсионери, студенти, селяни, инвалиди, ръководители на компании). 8 членове се дефинират от общностите на коренното население.
Според специалиста по изборите Еухенио Мартинес 62 % от 19.8-те милиона гласоподаватели ще могат да гласоподават два пъти (един път като поданици на дадена община и повторно - като членове на дадена обществена категория). Опозицията назова това скандално.

Кои са претендентите?

От към 50 000 претенденти за членове на Учредителното заседание, единствено 6120 бяха утвърдени. Начинът на лъчение на претендентите, открит от президента и утвърден от изборните управляващи, не разрешава претендентите да бъдат предавани от партии. Въпреки това високопоставени представители на ръководещите, членове на Единната социалистическа партия на Венецуела, попадат измежду утвърдените претенденти, да вземем за пример Диосдадо Кабельо или Адан Чавес, братът на починалия президент Уго Чавес.

Защо опозицията отхвърля да взе участие в изборите?

Античавистите (противниците на Чавес, който бе президент от 1999 година до 2013 г.), считат, че Мадуро желае да заграби цялата власт, да заобиколи определения парламент и да избегне организирането на президентски избори в края на 2018 година

Освен това опозиционната коалиция " Кръгла маса за демократично единение " твърди, че президентът е длъжен по закон да подложи на референдум въпроса за насрочване на избори за Учредително заседание.
Античавистите споделят, че при подобен референдум е нямало да бъде утвърдено насрочването на избори. Седем от 10 венецуелци отхвърлят Учредителното заседание и ръководството на президента, демонстрира допитване на организация " Дейта аналисис ".

Опозиционната коалиция напомня, че Уго Чавес се допита до обществото, преди да промени конституцията през 1999 година Опозицията счита, че методът на установяване на претендентите за Учредителното заседание и методът на гласоподаване благоприятстват чавизма и по тази причина реши да бойкотира изборния развой. Чавизмът се пробва да завоюва допустимо най-вече гласове в селските региони, които са негови бастиони, твърди опозицията.

Какво счита държавното управление?

Мадуро в противен случай твърди, че изборите за Учредително заседание са демократични и че той има право да насрочва подобен избор и без да минава през референдум. " Това е огромната власт, от която ние имаме потребност, с цел да въведем ред във Венецуела. Имаме потребност от власт, която да е над тези, които саботират развиването на страната ", сподели социалистическият водач, който твърди, че вотът в неделя ще бъде " директен, повсеместен и скришен ".

За президента Мадуро задачата е да " усъвършенства " конституцията, като впише в нея, да вземем за пример, някои обществени стратегии. Държавният глава, който твърди, че крахът на Венецуела се дължи на " икономическа война ", водена от бизнессредите, твърди, че Учредителното заседание ще разреши икономическо възобновяване на богатата на нефт страна.

Необходим ли е най-малък брой на гласуващите?

Няма най-малък предел, само че в случай че има висок % на въздържалите се, това " ще накърни легитимността " на Учредителното заседание, счита анализаторът Бенигно Аларкон. Още повече, че опозицията твърди, че е събрала 7.6 милиона гласа на проведения от нея алегоричен референдум на 16 юли, ориентиран против плана за Учредителното заседание.

На парламентарните избори в края на 2015 година чавистите събраха 5,7 милиона гласа. Но правото на двойно присъединяване на гласоподавателите във вота в неделя ще разреши тази цифра да набъбне, споделя специалистът по изборите Еухенио Мартинес.

Нито един интернационален наблюдаващ не се планува да следи изборния развой.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР