В неделя вечерта пет региона на Украйна бяха едновременно изправени

...
В неделя вечерта пет региона на Украйна бяха едновременно изправени
Коментари Харесай

Русия прояви готовност за категорични мерки срещу Украйна

В неделя вечерта пет района на Украйна бяха по едно и също време изправени пред спиране на тока. И макар че след среднощ електричеството беше възобновено в множеството, една от най-големите Топлоелектрическа централа в Украйна - Харковската - беше изведена от строй за дълго време. Какво може да е предизвикало огромното прекъсване на тока, може ли то да се повтори и по какъв начин сривът на украинските енергийни мрежи може да повлияе на хода на специфичната интервенция?

Преди ден президентът на Украйна Зеленски удостовери информацията за спиране на електрозахранването в редица райони на страната. Според него цялостно спиране на електрозахранването е имало в Харковска и Донецка област, отчасти - в Запорожка, Днепропетровска и Сумска области.

Както оповестява украинското издание “Вести ”, спирания на електрозахранването или спирания в подаването му в неделя вечерта са регистрирани в Харковска, Полтавска, Днепропетровска, Сумска и Одеска области на Украйна. В същото време се прецизира, че в някои градове е липсвал ток, в други е имало премигвания на светлините. Редица локални управляващи потвърдиха спирания на електрозахранването.

„ Около 19.00 часа московско време имаше известия за изстрелвания на „ Калибър “ от Черно и Каспийско море. Крилати ракети удариха топлоелектрическата централа край Харков и Кременчуг, само че може да има и други цели. Това докара до спиране на електрозахранването в Харковска, Сумска, Днепропетровска, Полтавска, Запорожка и Одеска области. Част от районите на Украйна останаха без електричество, няма връзка и интернет, придвижването на влаковете е анулирано “, заяви “АННА-Нюз ” в “Телеграм ”.

„ В резултат на нощни удари по уреди за генериране на електрическа енергия две топлоелектрически централи бяха мощно развалени, което провокира рецесия с електроснабдяването в редица райони на Украйна “, оповестява военният пълководец Юрий Котьонок в “Телеграм ”. „ По предварителни данни са изумени Харковска ТЕЦ-5 и Кременчугска Топлоелектрическа централа “, посочи той. Каналът разгласява и видеозаписи от следствията от офанзивата против Харковската ТЕЦ-5, като посочи, че кабинетът на Владимир Зеленски „ удостоверява попадението на две ракети “. „ При редовно влияние върху енергийната система Русия е изцяло способна да реализира енергиен срив в Украйна “, счита Котьонок.

Прецизни удари по основни топлоелектрически централи стопираха тока в няколко северни и източни области на Украйна. Енергийната система на Украйна не съумя да се оправи с неочакваното натоварване, което провокира спешни прекъсвания на други електроцентрали. След среднощ в множеството източни региони на Украйна обстановката с електрозахранването се стабилизира.

В същото време през последните три седмици се усили броят на офанзивите на украински бойци против сериозната инфраструктура на ДНР. Особено енергийната. Само тази седмица вражеските снаряди са поразили 983 подстанции. В резултат на това 63 000 клиенти останаха без ток. Най-често това се случва в Горловка, Донецк, Ясиновата.

От 1 септември територията на Запорожката АЕЦ и град Енергодар са били подложени на артилерийски обстрел от ВСУ 26 пъти. В същото време вследствие на прицелен огън по трафопоста на 6 септември и електропровода на 8 септември Енергодар остава два пъти без ток.

Освен това на 1 септември вследствие на удар бяха изключени три мини на Донецката въглищна енергийна компания, където десетки миньори бяха блокирани подземен. На 10 септември 19 трансформаторни подстанции бяха изключени от ток заради обстрела на ВСУ на Петровски регион на град Донецк. В резултат на обстрела над 1600 цивилни обекта са останали без електрозахранване.

На този декор в неделя ръководителят на ДНР Денис Пушилин упрекна ВСУ в целенасочени удари по сериозната енергийна инфраструктура на републиката. След това формалният представител на съветското министерство на защитата генерал-лейтенант Игор Конашенков съобщи, че киевският режим съзнателно и целеустремено всекидневно нанася удари по електроразпределителните обекти на гражданската инфраструктура на ДНР.

„ Няма да изключа, че по този метод ние намекнахме на украинските въоръжени сили, че е належащо да спрат да обстрелват енергийните мрежи на Донбас и Запорожката атомна електроцентрала. Проблемът е, че Зеленски схваща добре единствено от груба мощ “, сподели политологът и икономист Иван Лизан за съветските ракетни удари.

„ Невъзможно е да нарушите прехвърлянето на украинските войски с един подобен удар, можете единствено да го забавите малко - те просто ще се трансферират от електрически локомотив на дизелови и ще продължат напред. Но със систематични офанзиви може да се реализира бездънен резултат - Украйна ще стартира да потъва в XIX век. Това ще докара до систематични разстройства в работата на превоза, железницата ще би трябвало да бъде изцяло трансферирана от електрическа двигателна сила към дизелови локомотиви, пропагандната машина ще спре и управляемостта на войските ще бъде оптимално сложна ”, твърди събеседникът.

Експертът също по този начин съобщи, че самият удар е бил много сензитивен за Украйна. „ Въпросът не е дали това е довело до съществени вреди на ТЕЦ-овете. Фактът, че няколко района се оказаха без ток по едно и също време, демонстрира какъв брой невисок се оказа запасът на сигурност на енергийната система на Украйна “, посочи той.

„ Като цяло по този начин градовете могат да останат без отопление. Сега, макар че на открито не е толкоз студено, не наподобява съществено. Но какво ще вършат с рухването на температурата? В последна сметка, възобновяване, да вземем за пример, на трансформатори не е елементарна задача. Особено поради обстоятелството, че сега Украйна не се занимава с произвеждане на това съоръжение “, заключи Лизан.

В същото време смисълът на ударите по енергийната инфраструктура на Украйна е доста по-дълбок от просто отговор на обстрел на жизненоважни обекти в освободените територии, сподели Лариса Шеслер, началник на Съюза на политическите емигранти и политическите пандизчии на Украйна. Според нея, заради дейностите на НАТО специфичната интервенция в Украйна е навлязла във фаза, в която по-нататъшният ход на бойните дейности зависи от положението на инфраструктурата на Украйна.

„ Днес Западът доставя на Украйна голямо количество военна техника, муниции и системи за следене. Освен това западните страни дават на Украйна свои военни консултанти и предават разследваща информация. При тези условия да се разреши на ВСУ да употребяват безнаказано всички преимущества на инфраструктурата е просто неуместно “, сподели тя.

„ Поражението на електроцентрали, в случай че спомагат за постигането на военни цели, не е военно закононарушение. Следователно цялата енергийна система на Украйна, участваща във войната на НАТО против Русия, е законна цел за обстрел. Тъй като Западът не възпира Киев по никакъв метод, а в противен случай, по всякакъв начин го предизвика, в този момент Русия ще се заеме и с този проблем “, счита Шеслер.

„ Държавата-агресор, ръководена от Зеленски, води война, която е насърчавана по всевъзможен метод от западните страни, предоставяйки ѝ запаси на НАТО. Украйна има изцяло развързани ръце, тъй че Русия би трябвало да работи за своята победа. Всичко, което видяхме през вчерашния ден, трябваше да бъде направено през февруари. Това е доста по-важно от обстрела на местоположението на бойци и по този начин нататък “, счита Шеслер.

Друга значима цел на сходни събития е да се наруши износът на електрическа енергия от Украйна към страните от Европейски Съюз в подмяна на пари и оръжия. Зеленски неведнъж е изразявал готовността на Украйна да се трансформира в самобитна батерия за Европейски Съюз, употребявайки за това атомните електроцентрали, най-големите Топлоелектрическа централа. Това, наред с други неща, беше повода за многократните опити на ВСУ да завладяват Запорожката АЕЦ.

В допълнение, извеждането от употреба на няколко огромни топлоелектрически централи (по-специално тези при Харков и Кременчуг) ще докара до дисбаланс в енергийната система на Украйна и до сривове в работата на атомните електроцентрали, следени от украинския “Енергоатом ”. На процедура това значи, че офисът на Зеленски по някакъв метод ще може да обезпечи вътрешните потребности на популацията, само че Киев към този момент няма да може да изнася електрическа енергия за Полша.

На собствен ред ръководителят на Крим Сергей Аксьонов свърза ударите по украинските Топлоелектрическа централа с прекосяването към по-решителен темперамент на военната специфична интервенция. „ Слава Богу, че през вчерашния ден Министерството на защитата стартира да нанася удари по инфраструктурни обекти в региона на Харков. Надяваме се, че най-сетне всичко това ще придобие по-решителен темперамент “, сподели Аксьонов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР