В неделя вечерта и в ранните часове на понеделник златото

...
В неделя вечерта и в ранните часове на понеделник златото
Коментари Харесай

Златото е новият биткойн в очите на бумърите

В неделя вечерта и в ранните часове на понеделник златото доближи рекордните над 2135 $ за тройунция - и незабавно по-късно падна назад. В момента златото е с към 6% по-ниско от този краткотраен зенит и всъщност е непроменено в съпоставяне със положението му преди седмица. Това не е държанието, което чакаме от сериозните хилядолетни класове активи; за това са магическите виртуални токени на новото време.

Подобният на Икар полет на златото към нови висоти евентуално е бил провокиран от стоп-загуба на пазара на деривати, която е подтикнала голям брой алгоритмични покупки, защото жълтият метал се е сблъсквал с тези рекордни равнища през последните три години. Липсва разумна причина за какво този благонадежден знак на цената може внезапно да коства толкоз доста повече - само че по-късно не съумя да поддържа този нов връх. Подобно непостоянно ценово деяние постоянно води до превръщане на тренда.

Биткойнът също се повиши, като в понеделник се изтласка над 40 000 $ до най-високото си равнище от 20 месеца насам, въпреки че в полза на истината той освен задържа тези облаги, само че и удължи ралито, с цел да флиртува с 44 000 $. Тук има връзка, защото криптовалутите и златото се преглеждат от подготвящите се за Деня на Страшния съд като тяхно избавление, в случай че елементарните фиатни валути престанат да бъдат жизнеспособни способи за замяна. Размяната на златни кюлчета за жизненоважни домашен уреди е толкоз евентуална, колкото и опцията за достъп до виртуални пари, в случай че злополуката извади от строя електропреносната мрежа или интернет. Тънката разлика тук е сред софтуерните " братя " от поколението Z и златотърсачите от бейбибума - тази фиксация е за цялостен живот.

Световният съвет по златото изяснява неочаквания скок на метала с краткосрочна техническа търговия. " По-дългосрочната история, а точно мощното изкупуване на злато от централните банки, евентуално няма нищо общо с бързото придвижване в понеделник ", сподели Джон Рийд, пазарен пълководец на WGC, в свое изказване. " До момента най-важните фактори, които ще движат златото на финансовите пазари, ще бъдат щатският $ и количеството на пониженията, включени в цената на лихвения пазар в Съединени американски щати. "

Централните банки сигурно са били най-големите купувачи; по данни на Metal Focus тази година те са добавили 800 метрични тона злато. Китай е отпред на покупките, като е натрупал 180 млн. тона, следван от Сингапур и Индия. Но към тези числа би трябвало да се подхожда внимателно: Между 2009 година и 2015 година Китай не оповестява за смяна в наличностите, единствено с цел да разкрие, че за този интервал е купил 1650 тона от метала. По сходен метод той не оповестява за никакви покупки през пет от предходните шест години. Централните банки регистрират преводите с спирания пред Международния валутен фонд. По сходство на добива на биткойн потоците от злато са непрозрачни значително тъй като на главните играчи им е преференциално да останат такива.

Това не беше еднопосочен трафик на покупки, защото високите цени понижиха търсенето на злато за бижута макар удобните сезонни фактори. Потребителското търсене нормално се ускорява преди Дивали през ноември и има наклонност да остане мощно до Лунната нова година през февруари. Борсово търгуваните фондове са продали над 100 млн. метрични тона физическо злато през тази година, което съставлява разтоварване от 8%. Има и предложение, като производството в мините тази година се е нараснало с 6% до рекордните 1267 тона. Рециклирането се е нараснало с 8% до близо 300 млн. тона.

На златото му трябваше време, с цел да пробие над 2000 $ за тройунция, защото през последните години имаше обилни попътни ветрове. По-слабият $ наподобява е решаващият фактор, като американската валута поевтиня с 3%, защото се чака бъдещо понижаване на лихвените проценти от страна на Федералния запас. Очакванията за по-бавен напредък в Съединени американски щати, които ще се отразят на по-висока цена на златото, са най-логичната причина за последните облаги. Много от другите известни теории, като бягството от $ към други възможности или спорът в Газа, са по-скоро съвпадения, в сравнение с катализатори.

Според анализаторите на Deutsche Bank AG, поправено по отношение на инфлацията, златото е на 20% от историческия връх от 1980 година Те пресмятат, че от 1800 година насам златото е донесло действителна възвръщаемост от 0,3 % годишно спрямо 3 % от 10-годишните американски държавни облигации (или техните еквивалентни предшественици) или 6,8 % от американските акции. Металът се оказа неоптимален хедж против възходящите разноски за живот. Освен това златото към този момент не реагира поредно на геополитическите рецесии. Ако петролът поевтинее поради рецесията в Близкия изток, то е малко евентуално тя да бъде мотор за по-високи цени на златото. По сходен метод концепцията за дедоларизация към момента не е набрала мощ.

Сравняването на възвръщаемостта на жълтия метал с поправената по отношение на инфлацията рентабилност на облигациите е прекомерно нереална доктрина. Както моят сътрудник от Bloomberg News Джон Степек написа в своя бюлетин Money Distilled тази седмица, " противоположната страна на това, че спадащите лихвени проценти са `добри` за цената на златото, е, че повишаващите се лихвени проценти би трябвало да са неприятни за златото, а те не са (поне не в степента, която моделите, основани на `реални` лихвени проценти, предполагат). "

Скоростта, с която златото по едно и също време нарастна и по-късно поевтиня през тази седмица, би трябвало да е притеснителна за вложителите, които разчитат на него като на крайъгълен камък. Вече не е даденост, че златото в действителност е надеждно леговище. То към момента не носи никаква рентабилност, коства скъпо, може да бъде откраднато и има доста малко практическо приложение, с изключение на да наподобява красиво (ако това е вашето нещо). Не сме достигнали напълно до равнището на оправдаване на криптовалутите, само че просто постоянно да се натрупа злато не може да се одобри като уважавана портфейлна тактика.

Дори и машинациите на Биткойн да не се поддават на рационален стопански разбор, криптовалутите най-малко могат да бъдат адмирирани като съвършени принадлежности за чиста нечиста сделка. Внезапните необясними придвижвания на златото допускат, че то е елементарно манипулируемо и към този момент не реагира на икономическите сили по метод, който да разрешава поредно вложение - а за разлика от криптобратята и девойките, множеството от притежателите на злато са задоволително възрастни, с цел да са в положение да схванат по-добре, че не би трябвало да се доверяват финансово на една глупава канара.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР