В неделя в 3:00 часа преминаваме към лятно часово време

...
В неделя в 3:00 часа преминаваме към лятно часово време
Коментари Харесай

Психиатърът д-р Веселин Герев: Смяната на времето се преболе...

В неделя в 3:00 часа прекосяваме към лятно часово време и би трябвало да преместим стрелките с час напред, припомнят от Българския институт по метрология.

Превъртането на часовника има резултат и върху животните, кокошките стартират да снасят два пъти по-малко

Всеки може да приготви самичък своя организъм за смяната

Пестенето на сила е незначително спрямо провалите върху душeвността и здравето на хората

Много са случите на произшествия и трудови злополуки в следствие от недоспиване



- Д-р Герев, по какъв начин ще ни се отрази прекосяването към лятното часово време?

- На хората в дейна възраст им следва сложна седмица. Този един час ще им се отрази във връзка с тяхната успеваемост. След като отидат на работа да вземем за пример в 08.00 часа, просто до 09.00 часа няма да вършат нищо. Общо взето, човек ще би трябвало да прави всичко един час по-рано - да си пие кафето, да отива на работа и така нататък За да си настроят динамичния стандарт на новата вълна и да преодолеят казуса, ще им трябват към 3-4 дни.

Преминаването към лятното часово време ще провокира проблеми със съня. От една страна ще заспиваме вечер много по-трудно, тъй като ще би трябвало да лягаме час по-рано от нормалното и надлежно да се разсънваме час по-рано. От друга страна хората, които би трябвало да гонят точни часове и за които закъснението ще е съдбовно, няма да имат съвсем никакъв сън, тъй като ще се будят доста постоянно, с цел да не изтърван момента.

Неизбежно денем недоспиването ще се отрази - тежко и тегаво протичане на деня, редуващи се напрежение и изнемощялост, главоболие, нервност, доста неточности в оправянето с ежедневните отговорности. Но в границите на 3-4 дни сънят се възвръща, душeвността се напасва към новия циркаден темп, сънливостта и раздразнителността изчезват.

Периодът след промяната на часовото време е проблематичен за хората с хронични болести. Там изтеглянето на приема на медикаменти е от значително значение, изключително за хората със сърдечносъдови, ендокринни и психологични проблеми, там, където лекарството би трябвало да се взема три пъти на ден. Там изместването въздейства зле и може да бъде съдбовно за утежняване на положението. Съветвам тези хора няколко дни по-рано да стартират да бутат с 10 минути напред приема на лекарства. Така в самия ден на промяна на часовото време към този момент ще са синхронизирани и няма да я усетят внезапно, а напълно гладко и поредно.

Смяната на часовото време има резултат и върху животните. Това е следено в Русия и е доста забавен феномен. Първата седмица след промяната на часовото време млеконадоят при кравите понижава с 40 %, а кокошките стартират да носят два пъти по-малко яйца. И животните си имат душeвност. И това е, тъй като кравите ги доят с час по-рано или по-късно, тъй като животните ги хранят ги час по-рано или по-късно. Това основава сериозен стрес на животните.

- А има ли потребност да превъртаме стрелките на часовника?


- Няма никаква изгода от него. Страните, които към момента сменят времето два пъти годишно, са тези от Европейския съюз, някои щати в Съединени американски щати, Канада и Австралия. Това са. Няма някаква енергийна успеваемост от този повече час ярко, откъдето е тръгнала концепцията за промяната на часовото време. От Първата международна война, когато германците са сметнали, че е хубаво да се вкара промяна на часовото време, до момента технологиите на произвеждане и на консумация на електрическа енергия надалеч са надхвърлили един век. Не е редно просто да се връщаме назад в каменната епоха.

- Как може да се пригодим най-бързо към смяната?

- За хронично болните няма друго решение, с изключение на гладко пренасяне на приема на медикаменти. За хората, които би трябвало да стават рано, да са дейни, съсредоточени или да съблюдават прецизен график, като водачи на път, като водачи на рейсове, се предлага банкет на мелатонин. Той контролира циркадните ритми и ще им помогне по-бързо да си напаснат часовника. Ако не желаят да одобряват каквото и да било, да се напаснат сами посредством ставане с 15 минути по-рано всеки ден, с цел да може душeвността да се разсъни, тъй като тя е настроена, че по това време още спи. Оттам следват по-забавени реакции, намалена фиксация на вниманието и така нататък Това пък от своя страна може да докара до произшествия, трудови злополуки, до неприятни произшествия. Според проучвания в Съединени американски щати и Европейски Съюз, в първите два дни след промяната на часовото време се усилват с 50 % трудовите злополуки и злополуките.

Всеки може да приготви самичък своя организъм за смяната. Хората, които заран не се натоварват толкоз доста, ще могат да изтърпят няколко дни, до момента в който биологичният им часовник се настрои. Циркадният темп у нас е закодиран по астрономическото време, каквото е в този момент. Изместването с час напред ни вади от биологично закодирания ни циркаден темп. Не че не може да се настроим, само че просто за нас това си е нормалният темп, който се предава от век насам като присъщ.

- Откъде е пристигнала концепцията за промяна на часовото време?

- Идеята е на Франклин Рузвелт, още когато е бил дописник на „ Ню Йорк Таймс “. Докато е писал една публикация до рано сутринта, той си е споделил, че в случай че е ярко, то няма да светят крушките и няма да се употребява толкоз сила. Но тогава са били военни времена и сила е трябвала доста за рандеман на стомана и произвеждане на оръжия.

Сега технологиите за произвеждане на сила не са от въглища. Имаме възобновими източници, колкото и да са неефективни, имаме и нуклеарна сила. Пестенето на сила вследствие на промяната на часовото време е незначително спрямо провалите върху душeвността и телесното здраве на хората. Още преди 10 години участвах в предприемчив комитет, който упорства в България да не се сменя часовото време. Внесохме такава молба за разглеждане в Народното събрание. Никой не обърна внимание на тази позиция, нито ни поканиха на диалог. Това сподели, че от нас нищо не зависи, а решението е напълно на Европейски Съюз.

- Ще бъде ли по-особена тази промяна в изискванията на пандемия?

- Факт е, че множеството хора към този момент не се интересуват от пандемията. Интересува ги да имат работа, да могат да получават доходи, да си покриват потребностите и да си заплащат отговорностите. Сметките валят, а ние сме на процедура затворени. Това важи за всички хора в дейна възраст. От този проблем се вълнуват повече хората в третата възраст, които са най-застрашени от затруднения от вирусната зараза. Но при тях дали ще стават час по-рано, или по-късно, не е от изключително значение, в случай че не одобряват трикратно лекарства. В моята процедура постоянно поучавам клиентите си авансово какво да вършат и по принцип не усещат кой знае какъв брой съществено промяната на часовото време.

Като образец за обраното обаче ще дам тежката злополука с рейс, който пътуваше по направлението София-Бургас през 2017-а, тъкмо когато се смени времето. Тогава се размина без жертви, само че повода беше, че лидерът е бил задоволително изнемощял. Връщайки часовника обратно, предния ден по това време, по което той е правил курс, към този момент е спял. Катастрофата стана тъкмо преди Бургас и всички споделиха, че водачът е бил приспивен, ту се събуждал, ту заспивал, като най-после е изпуснал завоя и рейсът се е обърнал по таван. Много са случите на произшествия и трудови злополуки. А в този момент ще извират отвред, защото напрежението се повишава в допълнение вследствие на пандемията.



Д-р Веселин Герев е експерт по психиатрия, лекува положения на паника, безпокойствие, напрежение, под паника рецесии, меланхолия и бодърствуване. Завършил е медицина във ВМИ - Пловдив, през 1991 година. Защитава компетентност по психиатрия през 1997-а. Консултант е на ВМА в интервала 1999-2001 година. От 2002-ра е психиатър на свободна процедура. Провел е специализация в Университетска клиника - Франкфурт/Майн. Д-р Герев вкарва първи в Европа услугата " консултация по Скайп ", която набира все по-голяма известност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР