В неделя писмата ще бъдат подписани от ръководителя на гръцката

...
В неделя писмата ще бъдат подписани от ръководителя на гръцката
Коментари Харесай

Гърция изпраща в понеделник писма до ЕС и НАТО, че подкрепя членството на Македония


В неделя писмата ще бъдат подписани от ръководителя на гръцката дипломация, а в понеделник сутринта ще бъдат изпратени до Европейски Съюз и НАТО. Те ще гласят, че Гърция няма да се опълчва на европейска и евроатлантическа интеграция на Македония. Това бе обявено персонално от Никос Кодзияс, разговаряйки с кореспонденти в края на Конференцията за непоклатимост и сигурност на гръцкия остров Родос.

Както заяви кореспондента на МИА от Атина, министърът на външните работи на Гърция съобщи, че предишния петък, преди подписването на контракта, без да бъде длъжен, е изпратил писмо до генералния секретар на НАТО, в което го уведомява и дефинира предпоставките, с които би трябвало да бъде обвързвана поканата за участие, т.е. изискванията, които планува самия контракт.

По отношение на новите писма, Кодзияс удостовери, че е получил публично писмо от Скопие, в което го осведомят за ратификацията на Договора за разрешаване на разногласието за името от страна на македонския парламент, а в понеделник Гърция ще извърши своята част от отговорностите.

„ В моят дипломатически офис писмата са готови още от през вчерашния ден. Аз ще ги подпиша в неделя, с цел да бъдат изпратени в Европейския съюз и НАТО в понеделник сутринта. Това са писма, които споделят, че съм бил известен от другата страна за утвърждението на Договора в Народното събрание и че въз основа на отговорностите и изискванията, които съм сложил, могат да продължат напред", сподели Кодзияс. Той изясни, че с цел да има прогрес "е нужен позитивен Договор със Съвета по общи въпроси, а там предстоят компликации, тъй като, както споделих, има страни, които се опълчват в този миг да се даде дата за започване на присъединителни договаряния с Европейски Съюз “.

Никос Кодзияс загатна и страните, които са били срещу интеграция на Македония и Албания в Европейски Съюз и съобщи, че "в същото време, 3 от 5-те страни, т.е. Люксембург, Дания и Германия са отстъпили от тази група, „ към този момент нямат твърди съпротива, само че остават Холандия и Франция".

На журналистически въпрос по отношение на позицията на президента Георге Иванов, че няма да подпише контракта и дали това основава проблеми, Кодзияс отговори негативно и изясни, че "ще има второ гласоподаване в Народното събрание на Северна Македония".

„ Разбира се, въз основа на тяхната конституция, Иванов би трябвало да го ратифицира. Съмнявам се, че той може да следва същата процедура, както направи с албанския език, когато даже втория път не ратифицира закона, което не беше законно. Ако постъпи по същия метод, да не се съгласи със Северна Македония, негов заместител е ръководителят на Събранието и по този метод може ръководителят на Събранието да го подпише. Предполагам, че цялата тази обстановка ще приключи с референдума. Ако има референдум и има позитивен резултат, тогава Иванов ще приключи това свое държание, сподели Кодзияс. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР