В неделя на Вси Светии с молебен и водосвет започна

...
В неделя на Вси Светии с молебен и водосвет започна
Коментари Харесай

Видинският митрополит освети мястото за изграждане на нов храм в Долна Рикса /снимки/

В неделя на Вси Светии с молебен и водосвет стартира построяването на храм, отдаден на „ Свети Архангел Михаил” в село Долна Вереница, община Монтана. Началото бе обещано от Видинския митрополит Данаил в съслужение с архимандрит Антим, селския духовник Славейко и духовник Николай от храм „ Свети Свети Кирил и Методий” в Монтана.
В името на Отца, Сина и Светия Дух Владиката три пъти откопа земята. В ритуала се включиха кметът на Монтана Златко Живков, ръководителят на Общинския съвет Иво Иванов, регионалният шеф Росен Белчев и кметът на Долна Рикса Любомир Ангелов. Гръмотевици и дъжд не уплашиха духовници и първенци да довършат ритуала, а натрупалото се болшинство не помръдваше от поляната като потвърждаваше, че това не е виждано от години. Църквата ще се намира зад селското читалище до параклиса на „ Свети Николай” и остарелия орех. Параклисът е издигнат в символ на благодарност към Бог от жена, претърпяла рисково рухване от 8 етаж в асансьорна шахта. Малката сграда за молитва е построена преди 18 години, на мястото на остарялата черква, която била разрушена след 1944 година.
„ Православният храм, братя и сестри, е място на особеното Божие наличие “, съобщи в обръщението си към хората митрополит Даниил. „ И до момента в който има обич сред Вас, да се събирате дружно на молитва, да надвива грижата един към различен, любовта, подпомагането и насладата, Бог постоянно ще е с Вас. Това е нашата вяра, че ще пребъде селото и нашия народ”.
Кметът на Монтана напомни, че Долна Рикса е единственото от 23-те села в общината без православен храм и, както е дадено, подобен ще бъде издигнат. Пред дотъкмяване са църквите в селата Трифоново, Крапчене и Войници. Живков благодари на Владиката, на всички подкрепили новия църковен план и най-много на Николай Калистратов, чийто корени са от селото, за първичното подаяние от 30 хиляди лв.. С тях ще стартира градежа на църквата.
„ Много хора имат опция да подаряват средства, само че малко в действителност го правят”, съобщи Живков и добави, че общината също ще финансира построяването на черквата.
Проектът на бъдещия храм „ Свети Архангел Михайл” е подаяние от проектант Пенка Господинова. Тя е проектирала и доста от останалите църкви в селата на община Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР