В неделя миналата седмица, 28 май, жителите на Венеция забелязаха

...
В неделя миналата седмица, 28 май, жителите на Венеция забелязаха
Коментари Харесай

Ето защо каналът във Венеция се оцвети в зелено

В неделя предходната седмица, 28 май, жителите на Венеция видяха флуоресцентно зелено леке, което последователно нарастваше, наоколо до моста Риалто на Канале Гранде. Почти незабавно се разпространиха фотоси, на които се видя, че гондолите и водният градски превоз обаче напълно необезпокоявано си минават по трасето.
 Венеция, гондолите, рекордната суша и пресъхването на каналите
Кал вместо гондоли - какво се случва във Венеция

До какво води сушата

Зеленото леке се появява в миг, когато градът отпразнува събитието с лодки Vogalonga, основано за възобновяване на венецианските обичаи и за ориентиране на вниманието към околната среда и природата. Архитектурното биенале е другото събитие, което бе намерено уикенда.

Няколко дни след появяването на зеленото леке в Канале Гранде обаче става ясна и повода за това. Според екологичните управляващи флуоресцентният цвят е породен от химикал, който нормално се употребява при подводно строителство, с цел да помогне идентифицирането на течове.

Химикалът не е отровен, само че остава неразбираемо по какъв начин се е озовал в канала. Мнението на Регионалната организация за околна среда във Венеция обаче е, че поради изпуснатия размер, е малко евентуално да става въпрос за случай.

До този миг никой не е поел отговорност за акта, като локалната полиция проверява разнообразни благоприятни условия, в това число и екологичен активизъм, написа CNN. Допълнителни резултати от извършени проби занапред се чакат - точно те могат да оказват помощ за идентифицирането на точното количество вещество, попаднало във водата.
 Канал Гранде, Венеция, Луиджи Бруняро и за какво и кого ще черпи с вечеря кметът
Кого ще черпи с вечеря кметът на Венеция

И кой съумя да го ядоса

Любопитно е, че това не е първият път, в който Канале Гранде трансформира цвета си. През 1968 година, по време на годишното Венецианско биенале, аржентинският художник Николас Гарсия Урибуру боядисва водите на канала в зелено с флуоресцентно багрило, наречено флуоресцеин. Идеята му е по този метод да притегли вниманието към екологичните проблеми и връзката сред природата и цивилизацията.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР