В неделя иранците излязоха по улиците за девета поредна вечер,

...
В неделя иранците излязоха по улиците за девета поредна вечер,
Коментари Харесай

Демонстрации в знак на солидарност с иранските граждани в цял свят

В неделя иранците излязоха по улиците за девета поредна вечер, с цел да стачкуват против гибелта на Махса Амини, която беше арестувана по-рано този месец от нравствената полиция на Техеран.

Други митинги, проведени в символ на взаимност с иранските дами, се организираха по целия свят, да вземем за пример в Атина, Берлин, Брюксел, Истанбул, Мадрид, Ню Йорк и Париж.

Демонстрациите избухнаха за първи път на 17 септември по време на погребението на Амини, 22-годишна кюрдка, която умря ден по-рано, до момента в който беше арестувана от полицията. Тя беше задържана на 13 септември за хипотетично нарушение на строгите ирански правила за хиджаб.

Семейството на Амини твърди, че тя е била пребита в полицейския микробус след ареста, като е получила няколко удара по главата. Полицията отхвърля тези изказвания, като декларира, че Амини е умряла, откакто е била откарана в болница, тъй като е получила сърдечен удар.

Гърция

В неделя гръцката полиция заяви, че против иранското посолство в Атина е хвърлена бомба с коктейл " Молотов ".

Полицията заяви, че няма нанесени вреди.

Ден по-рано към 200 души се събраха на площад Синтагма в центъра на Атина, с цел да осъдят репресиите на Иран против митингите, съобщи Агенция Франс Прес.
Протести в Гърция
Англия

През миналите дни в Лондон пред иранското посолство избухнаха бурни улични демонстрации.

Протестиращите са хвърляли камъни по полицията, до момента в който са се опитвали да влязат в посолството на Иран, оповестиха управляващите. Петима протестиращи са били задържани, заяви полицията.

Франция

В Париж беше употребен сълзотворен газ и тактики за битка с безредиците, с цел да попречи на стотици хора да се насочат на шествие към посолството на Техеран, оповестиха кореспонденти на Агенция Франс Прес и очевидци.

Около 4 000 протестиращи се бяха събрали за втори ден в Париж, с цел да стачкуват против гибелта на Амини. Демонстрацията стартира спокойно на площад " Трокадеро " в центъра на столицата Париж. Някои стачкуващи скандираха " Смърт на Ислямската република " и лозунги против висшия водач аятолах Али Хаменей. Една от дамите в тълпата държеше и табела, на която на френски език пишеше: " Аз съм Махса Амини ".

Когато обаче протестиращите се приближиха до иранското посолство, полицията в цялостно въоръжение против вълнения, подкрепена от редица микробуси, блокира пътя им. Полицията изстреля сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращите.
Проправителствен митинг в Иран
В Иран митингите ескалираха.

Базираната в Осло организация " Права на индивида в Иран " (IHR) популяризира фотоси, на които се вижда по какъв начин протестиращи по улиците на Техеран крещят " гибел на диктатора ", след рухването на нощта в неделя.

Обединението на главните ирански училищен синдикати приканва учителите и учениците да проведат първата национална стачка от началото на размириците, като бойкотират образователните занятия в понеделник и сряда в поддръжка на митингите, съобщи Агенция Франс Прес.

Полуофициалната осведомителна организация Фарс заяви в неделя, че късно в събота в Техеран е бил погубен от протестиращи член на Басидж - доброволчески отряд към Революционната армия на Иран. Държавната осведомителна организация IRNA заяви, че различен член на Басидж, който от четвъртък е в кома след улични конфликти, е умрял в неделя в Урмия, провинция Западен Азербайджан. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Техеран / Иран
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР