В неделя и понеделник (22 и 23 май) в Пловдив

...
В неделя и понеделник (22 и 23 май) в Пловдив
Коментари Харесай

ONE DANCE WEEK представя спектакъла ТОВА Е ТАНЦ! на Balé da Cidade de São Paulo -

В неделя и понеделник (22 и 23 май) в Пловдив ще бъде показана европейската премиера на спектакъла ТОВА Е ТАНЦ! на Balé da Cidade de São Paulo. Спектакълът е въодушевен от родения във фавелите на Рио де Жанейро нов жанр в музиката и танца - Passinho (пасиньо). За да пресъздаде същинския дух на Passinho, хореографът Henrique Rodovalho кани най-хубавите танцьори на Рио де Жанейро в този жанр - Celly I.D.D и Jonathan Neguebites. Българската аудитория ще се запознае и персонално с тях, идната година, когато те ще гостуват на ONE DANCE WEEK със собствен личен театър, като част от ФОКУС БРАЗИЛИЯ.

В новия театър на компанията на Balé da Cidade de São Paulo ще забележим едни от най-хубавите танцьори на Бразилия, които ще показват пред публиката в Пловдив покоряващата, непринудена и красива същина на Passinho. Това е взривоопасен танц, роден групово и свободно, който споделя истории и придвижва публиката в ритъма и атмосферата на градския живот в Бразилия.



В събота (21.05) от 10:00ч. ONE DANCE WEEK кани и всички украински деца и техните български другари на танцова работилница с бразилската компания Balé da Cidade de São Paulo в залата на школа Dance Station, Пловдив. Работилницата е с вход свободени е подобаваща за деца от всички възрасти, които желаят да се допрян до магията на актуалния танц.



Билети за спектакъла в Дом на културата “Борис Христов ” ще намерите онлайн от мрежата на  и на касите на EasyPay в цялата страна.

За Balé da Cidade de São Paulo:

Танцовата компания на Сао Пауло (BCSP) е основана на 7 февруари 1968-а година под името Corpo de Baile Municipal (Общински балет на Сао Пауло). Първоначално трупата взе участие в оперните постановки в Общинския спектакъл на града (Theatro Municipal) и извършва творби от класическия репертоар. Първият й живописен началник е Джони Франклин. През 1974-а под управлението на Антонио Карлос Кардосо балетът се трансформира в компания за актуален танц. Това решение дефинира идентичността на компанията, която през днешния ден има значимо наличие на южноамериканската танцова сцена и продължава да оставя отпечатък посредством своите нововъведения в танцувалния език и изящните композиции с точно селекциониран състав, които изнася пред публиката. На 25 септември 1981 година компанията е преименувана на Balé da Cidade de São Paulo.

Експериментирането е съществена характерност на траекторията на трупата през 80-те години на предишния век. Танцьорите са насърчавани да способстват със лични хореографски хрумвания, което води до основаването на извънредно напредничави произведения.

Международно самопризнание и триумф компанията получава с присъединяване си в Биеналето на танца в Лион, Франция, през 1996-а. Оттогава насам европейските й турнета се радват на утвърждението и на танцовата рецензия, и на публиката във всички огромни театри, в които компанията гостува, затвърждавайки своето място на международната танцова сцена. От 2001-а насам BCSP уголемява активността си, като показва стратегии за образование на публиката и паралелни културни планове, основно просветителни събития в град Сао Пауло, споделяйки артистичното си завещание с популацията на града.
Дълголетието на BCSP се дължи на строгия професионализъм и техническите стандарти на състава и артистичния екип. Компанията съумява да притегли водещи бразилски и интернационалните хореографи за взаимна работа и основаването на нови творби. Широкият набор на техните достижения демонстрира какъв брой значим е приносът им към културата на Сао Пауло, към непрекъснатото основаване на качествени художествени творби за популацията на града. Понастоящем артистичен шеф на компанията е Каси Абранчез. Тя сътрудничи интензивно с Общинския спектакъл на Сао Пауло, чиито общоприет шеф е Андреа Карузо Сатурнино.

ТОВА Е ТАНЦ! | Balé da Cidade de São Paulo
22 и 23 май - 19:30
Дом на културата “Борис Христов ”

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР