В неделя гражданите на Северна Македония гласуват на втори тур

...
В неделя гражданите на Северна Македония гласуват на втори тур
Коментари Харесай

Балотажът в Северна Македония - лакмусов тест за прозападното правителство

В неделя жителите на Северна Македония гласоподават на втори тур на президентски избори , които са лакмусов тест за прозападното държавно управление , защото има възможност от ниска изборна интензивност и недействителен избор, което евентуално ще докара до предварителни парламентарни избори , оповестяват EURACTIV и Агенция Франс Прес.
 Албанският избор и новото име в центъра на последния спор преди балотажа в Македония
Албанският избор и новото име в центъра на последния спор преди балотажа в Македония

Силяновска желае промени, Пендаровски - европерспектива

На първи тур претендентът на Социалдемократическия съюз на Македония Стево Пендаровски завоюва най-вече гласове . С няколко хиляди гласа разлика зад него остана претендентът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. Резултатът отразява дълбокото разделяне в балканската страна, изключително за новото име.

Президентският пост като цяло е параден, само че гласуването се преглежда като референдум за премиера на лявоцентристкото държавно управление Зоран Заев, който неотдавна завърши договорката да се добави " Северна " към формалното име на Македония, с което се постави завършек на дълготраен спор с Гърция.
 Пендаровски води с под 5000 гласа на Давкова за президент на Северна Македония
Пендаровски води с под 5000 гласа на Давкова за президент на Северна Македония

Разлика от 0,61%

Кандидатът на ръководещата партия твърдо поддържа новото име и се показва като прозападен претендент, който ще се опита дружно със Заев да приближат Северна Македония до Европа.

Подкрепяната от националистите Гордана Силяновска-Давкова, професор по право, който може да се трансформира в първата жена президент на страната, остро подлага на критика смяната на името. В центъра на предизборната й акция е битката с корупцията и връщане на върховенството на закона.

Но претендентите могат да се изправят пред различен проблем . Ниска изборна интензивност.

Повече от 40% от 1,8 милиона електорат в Северна Македония би трябвало да гласоподава на балотажа , с цел да бъде годно гласуването. На първия тур беше регистрирана 41,82% изборна интензивност.

Ако македонците решат да не упражнят правото си на избор, това може да вкара премиера Зоран Заев в политическа рецесия. Според министър-председателя страната ще би трябвало да рестартира изборния развой или да направи конституционни промени, такива като да се разреши на Народното събрание да избира президента.

Заев предизвести, че ниска изборна интензивност или победа за Давкова ще тласне страната към предварителни парламентарни избори. Но той има вяра, че жителите ще изберат президент.

Междувременно политологът Кашиф Бакиу разяснява пред БНР, че вотът на етническите албанци ще реши идния балотаж на президентските избори в Северна Македония. Според Бакиу най-вероятно те ще гласоподават за Стево Пендаровски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР