В неделя бившият министър-председател на Словакия Роберт Фицо, ляв популист,

...
В неделя бившият министър-председател на Словакия Роберт Фицо, ляв популист,
Коментари Харесай

Тъй като войната на Русия продължава, намалява ли световната подкрепа за Украйна?

В неделя някогашният министър-председател на Словакия Роберт Фицо, ляв популист, завоюва парламентарни избори със своята партия SMER-SSD, откакто организира акция по заричане да отдръпна военната поддръжка за Украйна и да спре санкционирането на Русия.

Това изпрати обезпокоителен сигнал до Киев, който през последните седмици се караше с един от най-верните си съдружници, Полша, по въпроса с украинския импорт на зърно, до момента в който наблюдаваше по какъв начин американските републиканци законодатели заплашват да провалят ново съглашение за помощ.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Проруската партия печели парламентарните избори в Словакия Как проруската партия, спечелвайки вота в Словакия, ще повлияе на войната в Украйна? Словакия привиква чиновник на съветското посолство, с цел да стачкува против предизборното изказване Какви са последствията от изборния резултат в Словакия? завършек на списъка

Развитието на събитията провокира диалози за световна смяна в настроенията към поддръжка на Украйна, до момента в който войната продължава, повече от година и половина след началото й.

Тези скорошни развития може да алармират, че няколко съдружници са подготвени за „ прагматично решение “ за края на войната, сподели Теона Лаврелашвили, анализатор в Европейския политически център, пред Ал Джазира.

Но Киев ще бъде „ обезпокоен, само че не и паникьосан “ от възходящото чувство, че някои обичайни съдружници са „ изпаднали в крайник “, съгласно Шон Ханли, доцент по сравнителна политика в Централна и Източна Европа в Университетския лицей в Лондон. < /p>

Фицо към момента би трябвало да образува коалиция, само че прокремълската и антикиевска изразителност, която докара до успеха на неговата партия, означи доста отклоняване от позицията на Словакия от началото на войната. Съвсем неотдавна през април словашкият президент Зузана Чапутова пътува до Киев в това, което тогава беше рутинна демонстрация на поддръжка.

Ханли сподели пред Al Jazeera, че Киев евентуално ще бъде угрижен за обръщането на Словакия към Русия, защото това алармира, че измежду съдружниците настава „ отмалялост от Украйна “, до момента в който опасенията от евентуално редуциране на военната помощ на Словакия са по-малко тревожни.

Въпреки това, прокремълските настроения в словашката политика, сподели Ханли, не са толкоз необятно публикувани, колкото в страни като Сърбия или България.

Вместо това виждате повече „ украинско-скептични “ възгледи, които дават приоритет на националните ползи пред интернационалните дела, защото популистките нелиберални трендове оспорват „ концепцията, че би трябвало да подражавате на Запада “.

Киев също ще бъде смутен от опцията Словакия да се причисли към Унгария в основаването на песимистичен към Украйна съюз в границите на блока на Европейския съюз.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан поддържа близки връзки с Москва по време на войната и се опълчва на доставката на оръжие на Украйна или даването на икономическа помощ.

В неделя Орбан поздрави Фико с обява в X, платформата за обществени медии, известна преди като Twitter, казвайки: „ Познайте кой се върна! … Винаги е добре да работиш дружно с родолюбец. ”

Това начинаещо другарство съставлява смяна. Преди това връзките сред словашките и унгарските националисти са били обтегнати, съгласно Ханли.

Сега, сподели той, има отклоняване от „ обичаен тип националистически вражди, при които стартирате борба със съседа “ към „ културни войни “ с акцент върху скептицизма към останалата част от Европейски Съюз, към правата на ЛГБТК, феминизъм и евентуална имиграция от неевропейски страни.


Лаврелашвили сподели, че въпреки в този момент Словакия евентуално да „ ще бъде проблем “ във връзка с поддръжката на Европейски Съюз за Украйна, бомбастичната изразителност постоянно отстъпва място на по-прагматичния метод към дипломацията.

Това е линия, която Фицо постоянно демонстрира, съгласно Ханли, който сподели, че с цел да стане водач, той би трябвало да направи компромис с друга партия, с цел да образува коалиция.

Наблюдатели също споделят, че Словакия, с най-големия бюджетен недостиг в еврозоната от близо 7 % от брутния вътрешен артикул (БВП) тази година, се нуждае от фондове на Европейски Съюз за рационализация и възобновяване, което значи, че Фицо може да намерения два пъти, преди да утежни Брюксел.

Полски спор

От експлоадирането на войната през февруари 2022 година Полша е един от най-отдадените съдружници на Киев.

Страната, която граничи с раздраната от война нация, приема милиони украински бежанци, трансферира набор от оръжия на армията на Киев в борбата й против Русия и работи като директен център за оръжейни доставки от други народи.

Но през последните седмици една видимо неразрушима връзка стартира да се пропуква, защото съседите се скараха за украинския импорт на зърно, което накара Полша да разгласи, че повече няма да изпраща оръжие на Украйна и може да понижи помощта за бежанците.

Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша, предизвести украинския президент Володимир Зеленски в никакъв случай повече да не „ наскърбява “ поляците, откакто украинският водач сподели на Организация на обединените нации, че „ политическият спектакъл “ към вноса на зърно оказва помощ на Москва за идеята.

Спорът стартира през септември, когато Полша наложи ограничавания върху вноса на украинско зърно в опит да отбрани локалните фермери. Украйна беше ядосана и двете народи си размениха предизвестия неведнъж, подготвяйки сцената за спор, който се разигра на интернационалната сцена.

Робърт Пшцел, старши помощник във Фондация Казимир Пуласки в Полша, сподели пред Al Jazeera, че макар „ неприятната изразителност “ сред двете народи, основната стратегическа поддръжка за Украйна няма да се промени.

Той сподели, че неотдавнашният спор е кулминационната точка на разнообразни продължаващи разриви, в това число случай през ноември, по време на който ракета за противовъздушна защита умъртви двама души в Южна Полша. По това време Полша и НАТО обявиха, че украинска ракета евентуално е предизвикала гибелта, само че че Русия носи крайната отговорност, защото е запалила войната. Киев отхвърли всякаква отговорност.

Но Лаврелашвили сподели, че Полша и Словакия не могат да се съпоставят.

В Словакия прокремълските разкази са по-успешни в повлияването на обществото, създавайки разделяне Изток-Запад измежду тези, които в този момент гледат на Съединените щати като на „ опасност за сигурността “, сподели тя.

Полша обаче не е трансформирала мнението си за Русия като рискова мощ. Вместо това полемиките към Украйна се въртят към балансирането на националните ползи, до момента в който не престават някаква форма на поддръжка.

Могат ли Съединени американски щати да спрат да финансират Украйна?

Междувременно последните събития в Съединени американски щати може да провокират спомагателна паника в Украйна.

На срещата на върха на НАТО през юли президентът на Съединени американски щати Джо Байдън увери водачите на Г-7 и президента Зеленски, „ Нашият ангажимент към Украйна няма да отслабне. “

Но късно в неделя компромис, реализиран в Конгреса на Съединени американски щати за попречване на прекъсване на работата на държавното управление, докара до занемаряване на нова договорка за финансиране на Украйна, значително заради съпротивата на твърдолинейните републиканци.

Последвалото премахване на Кевин Маккарти от поста ръководител на Камарата на представителите добави към несигурността към помощта за Украйна.

Джошуа Тъкър, началник на Йорданския център за напреднали проучвания на Русия и професор по политика в Нюйоркския университет, сподели пред Ал Джазира, че краткотрайният законопроект би трябвало да се преглежда „ в подтекста на доста странната обстановка на вътрешната политика на Съединени американски щати в този миг момент във времето ”.

Той сподели, че законопроектът е натрапен от дребна част от Републиканската партия и не отразява всеобхватна смяна в политиката на Съединени американски щати.

Вместо това поддръжката за Украйна ще зависи повече от посоката, която избере да поеме някогашният президент Доналд Тръмп, любимецът за републиканската президентска номинация през 2024 година

Тъкър изясни, че в Съединени американски щати политическият роман към Украйна е фокусиран върху това дали държавното управление харчи прекалено много пари за войната, за разлика от Европа, където има повече предпочитание „ спорът да завърши “, защото за директния му резултат върху цените на силата и качеството на живот.

Може би усещайки тази смяна, множеството външни министри на Европейски Съюз се събраха отвън блока за първи път тази седмица, посещавайки Киев в понеделник в обществена демонстрация на непоколебима взаимност, до момента в който Полша и Унгария изпратиха свои представители.

„ Не виждам нито една държава-членка да се колебае “, сподели Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външните работи, откакто даде обещание на Украйна милиарди евро военна помощ и образование на водачи на изтребители.

Във вторник президентът Байдън увери своите сътрудници по телефона, че остава убеден, че Конгресът ще утвърди помощ за Украйна, „ колкото е належащо “.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР