В неделя българите ще излязат до избирателните секции, за да

...
В неделя българите ще излязат до избирателните секции, за да
Коментари Харесай

АФП: Борисов на път да спечели изборите след спихването на протестите

В неделя българите ще излязат до изборните секции, с цел да изберат нов парламент, като дясноцентристката партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов е на път да приключи преди всичко макар вълната от антиправителствени митинги предишното лято. Това се споделя в репортаж на " Франс прес " за идните парламентарни избори у нас на 4 април.

Въпреки че последните социологически изследвания дават на партията на Борисов приблизително преднина от осем процентни пункта пред главните опозиционни социалисти, анализаторите въпреки всичко чакат идващият парламент да бъде белязан от повече неустойчивост.

" Невъзможно е да се резервира статуквото ", твърди политическият анализатор Даниел Смилов и прибавя, че ГЕРБ евентуално ще излезе отслабена след " струпване на неодобрение " от хипотетичните връзки на държавното управление с олигархията в страната.

Припомня се, че поредност от корупционни кавги накараха хиляди хора от всички възрасти и такъми, в това число доста млади българи, завърнали се от чужбина, да излязат на улицата с искане на оставките на Борисов и основния прокурор Иван Гешев поради прокарваната от тях отбрана на мощни подмолни олигарси.

Борисов отхвърли всевъзможен контакт с медиите от предишното лято и отхвърли всички предложения за диспути, като вместо това избра да излъчва на своите почитатели в обществените мрежи.

Ежедневните демонстрации угаснаха с втората вълна на ковид през есента, само че " силата за смяна към момента е налице ", споделя една протестираща, Ина Белчева, която е докторант в Париж, като прибавя: " Надявам се, че в този парламент ще влязат нови лица, по-качествени политици. "

Един от най-внимателно следените аспекти на резултатите ще бъде представянето на няколко обединения, които поддържаха митингите.

Дясната коалиция " Демократична България ", чиито водачи бяха видни фигури в насърчаването на митингите, наподобява е на път да премине 4-процентния предел за влизане в Народното събрание.

Друга лява групировка, излязла от митингите и близка до подкрепяния от социалистите президент Румен Радев, също наподобява евентуално да вземе депутати (има се поради " Изправи се! Мутри, вън " ).

Във всеки случай наблюдаващите чакат доста накълцан парламент и лъкатушен развой за съставяне на държавно управление.

Политическият анализатор Евгений Дайнов е коментирал, че интервал на едва ръководство може да има някои преимущества.

При подобен сюжет " държавната работа най-накрая може още веднъж да стартира да работи въз основа на закона, а не по партийни заповеди ", е отбелязал Дайнов пред " Франс прес ".

Въпреки че през вчерашния ден бяха разхлабени доста ограничавания по отношение на ковид в това, което мнозина видяха като опит на държавното управление да завоюва гласове, възбраната за огромни събирания е наложена от седмици.

В резултат на това вялата предизборна акция, съчетана със страхове от заразяване, може да потисне изборната интензивност - изключително измежду по-възрастния електорат на социалистите.

Сред останалите по-малки партии, нова популистка групировка, ръководена от водещия на токшоу Слави Трифонов, се класира на трета позиция.

Точно зад тях е Движението за права и свободи (ДПС), която съставлява турското малцинство и постоянно играе ролята на балансьор, който качва и смъква от власт.

Движение за права и свободи беше съответна цел за протестиращите против корупцията и предприе стъпка за изчистване на имиджа си, като отдръпна изключително спорен претендент от листата си (има се поради Делян Пеевски, б. р.).

На ръба на влизането в Народното събрание са актуалните сътрудници в държавната коалиция на ГЕРБ, националистическата партия Вътрешна македонска революционна организация, които водят нападателна акция, учредена на изразителност срещу ромите, против малцинствата и Северна Македония.

Протестиращите към този момент имаха някои дребни победи, в това число отварянето на нелегално затворен плаж поради близостта му до морската вила на олигарх (има се поради " сарая " на Ахмед Доган в Росенец).

Белчева е удовлетворена, че нейните съидейници стачкуващи сложиха корупцията на дневен ред и раздрусаха обстановка, при която корупцията беше " толкоз всеобща, че хората към този момент не виждаха ".

" Протестите отвориха очите на българите и сигнализираха западните страни за неприемливи практики ", прибавя 27-годишен ИТ експерт, който се е завърнал в България от Лондон, само че е предпочел името му да не бъде посочвано.

Протестите привлякоха внимание и в чужбина.

В началото на предизборната акция ръководителят на комисията по външни връзки към Сената на Съединени американски щати Боб Менендес и членът на комисията Джим Риш разгласиха особено изказване, в което упорстват за " господство на правото за всички, а освен за някои " и независимост за медиите " да оповестяват истината, без да се сблъскват с тормоз ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР