В навечерието сме на разпределението на европейските средства за следващия

...
В навечерието сме на разпределението на европейските средства за следващия
Коментари Харесай

Илияна Йотова бе гост на честването на 400-годишнината на село Керека, община Дряново

В навечерието сме на разпределението на европейските средства за идващия програмен интервал. Сега е времето България да създаде цялостна стратегия за избавяне на българското село. Европейските средства би трябвало да стигнат до всяко село ". Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 400-годишнината на село Керека, община Дряново.

„ През годините нееднократно българското село ни е спасявало и съхранявало като народ. Отдавна българската страна трябваше да създаде проект за развиването му ", посочи вицепрезидентът.

Днес в село Керека живеят към 60 души. През последните години младежи избират да отглеждат децата си в Керека и да го развиват. „ Село Керека не е неповторимо единствено поради историята си. Керека се възражда за нов живот с помощта на голямата обич към родното място, към Родината, с която успявате да болестите и непознати жители " - с тези думи се обърна Илияна Йотова към жителите и гостите на селото. С осъществяването си на химна на Република България на съвършен български език 8-годишната Милица Мартин, която наскоро идва със фамилията си от Англия в Керека, развълнува присъстващите.



Вицепрезидентът благодари особено на ръководителя на Народно читалище „ Напредък - 1884 " 29-годишната Невена Николова и на всички, отдадени на възраждането на село Керека.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов откриха плоча в чест на достолепната годишнина на селото. Двамата сервираха цветя пред паметника на Св. св. Кирил и Методий и паметника на четниците от село Керека, взели участие в четата на Бачо Киро и поп Харитон в Дряновската епопея. В село Керека през 1885 година е повдигнат първият в България монумент на славянските първоучители.

„ Днес почитаме Светите братя Кирил и Методий, които дадоха четмо и писмо на милиони хора, сътвориха третата християнска цивилизация - славянската, и я разпространиха ", уточни Илияна Йотова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР