В навечерието сме на празника, който би трябвало да вълнува

...
В навечерието сме на празника, който би трябвало да вълнува
Коментари Харесай

Грамотността – верният съюзник

В навечерието сме на празника, който би трябвало да вълнува сърцата на всички българи. Отбелязваме утрешния 24 май като Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Дълго име за празник, само че съставните му елементи до едно са неизменима част от нашето минало, настояще и бъдеще. Те дефинират духовната ни принадлежност към земя, която е дала на доста други нации нещо извънредно значимо – книжовност. Колко страни могат да се похвалят със лична писменост, какъв брой от тях имат свое непокътнато място измежду тези, съдействали за просвещаването на милиони хора!

Сега в София за първи път са част от мощите на светите братя Кирил и Методий. Който може, дано откри време да се преклони пред тях в катедралния храм „ Света Неделя “. Почитта е най-малкият, най елементарният жест, посредством който можем да изразим своята благодарност към великото им дело.

Отдавна български графични дизайнери създават шрифтове на българска кирилица, напоследък наклонността да се вкарат за прилагане напълно български шрифтове става все по-актуална. Малцина знаят, че сега всеобщо използваме съветската, като даже най-висшите ни държавни институции издават актовете си посредством потреблението на съветските графични знаци.

А нашата писменост е по-хубава, по-автентична е. И е извънредно, че в учебните заведения към този момент не се държи толкоз на правопис и калиграфия. Да пишеш красиво на личната си писменост, да четеш книги, отпечатани с нейните букви, е екстаз, чийто значим смисъл осъзнаваме с времето.

Ставаме все по-неграмотни, а неграмотността погубва фантазиите ни.

Когато бяхме първокласници, в учебно заведение се организираше празник на буквите. Всеки носеше на главата си изрязана корона от картон, на която се изписваше съответната писмен знак от българска писменост. Запомнил съм, че на моята бе изобразен знакът на буквата „ Б “. С нея стартира и най-възхитителната дума в нашия език – Бог. Именно той е в основата на духовното мироздание, а ние не забравяме това поради писмото, което ни е дал посредством делото на Светите братя. Затова и Стоян Михайловски е написал:

" Върви, народе възродени,

към светла бъднина върви,

с книжовността, таз мощ нова,

съдбините си ти възобнови!

Върви към мощната Просвета!

В международните битки върви,

от служба непроменяемо воден -

и Бог ще те благослови! “

Празнувайте на следващия ден! Бъдете благословени и обичайте родния български език. Грамотността е правилен съдружник във всяко начинание.

Поетът Добромир Банев особено за Lupa.bg
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР