В навечерието на започващото днес Световно първенство по кънки бягане

...
В навечерието на започващото днес Световно първенство по кънки бягане
Коментари Харесай

Няколко поколения звезди на кънки бягането вечерят пред картина на Рембранд

В навечерието на започващото през днешния ден Световно състезание по кънки тичане „ олраунд ” се състоя една специфична за легендите на бързото пързаляне с кънки на дълга писта вечеря.

Поводът бе завръщането на шампионата на планетата в многобоя на холандска земя. 125 години, откакто „ страната на лалетата ” е била хазаин на тази конкуренция, през днешния ден още веднъж Холандия ще влезе в тази си роля. 43 величия от разнообразни генерации в „ олраунда ” се срещнаха през вчерашния ден вечерта в известния музей „ Райксмузеум ” в Амстердам.

Събитието се състоя пред картината „ Нощна стража ” на Рембранд. Умишлено или не, уредниците бяха избрали доста успешно мястото на срещата. Разгръщайки страниците на историята на международното изкуство бързо разбираме, че същинското заглавие  на картината „ Нощна стража ” на Рембранд е „ Ротата на капитан Банинг Кок “. Символично и днешните звезди Свен Крамер, Иреен Вюст, Мартина Сабликова, дружно със първенците от многобоя в предишното – Ард Схенк, Йохан Олаф Кос, Чат Хендрик, Ани Фрисингер, Кейс Веркерк, Иван Скобрев, както и още доста други, могат да се нарекат „ Ротата на Яп Ейдън ”.

Ейдън е първият, който печели формален шампионат на планетата по бързо пързаляне с кънки. Това се случва през 1893 година на мястото, където през днешния ден се намира „ площада на музеите ” в Амстердам. Това е и мястото, където нощес се състоя най-специалната вечеря в историята на кънки бягането.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР