В навечерието на връчването на първия мандат от ГЕРБ обявиха,

...
В навечерието на връчването на първия мандат от ГЕРБ обявиха,
Коментари Харесай

От ГЕРБ обявиха, че ще внесат кабинет на малцинството

В навечерието на връчването на първия мандат от ГЕРБ оповестиха, че ще внесат кабинет на малцинството. Партията отхвърли да разгласи името на премиера авансово, само че са подготвени със състава на кабинет. А признатият дефинитивно Изборен кодекс и хартиена бюлетина предизвикаха дискусия - почтен ли ще е идващият избор.

И през днешния ден от ГЕРБ-СДС не оповестиха името на своя кандидат-премиер, който ще получи мандата за сформиране на държавно управление от президента Румен Радев в понеделник.

Лидерът на партията разгласи, че кабинетът ще е експертен, а в ефира на бТВ стана ясно, че ГЕРБ са склонни и на кабинет на малцинството, макар че не имат вяра, че той ще получи поддръжка в пленарната зала.

Кабинет на малцинството е алтернатива, която стоеше на масата и за Политическа партия до през вчерашния ден, когато беше признат Изборен кодекс и тази алтернатива съгласно тях отпадна. Те обаче са безапелационни в едно - няма да поддържат ръководство на ГЕРБ под никаква форма.

Името на номинирания за министър председател от ГЕРБ-СДС ще стане ясно в понеделник при връчването на мандата.

От Атина, където е на среща на ЕНП, водачът на партията удостовери и пред шефа на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен: „ Правителството, което ще предложи ГЕРБ, ще е от специалисти, които могат да стабилизират България ".

„ Продължаваме промяната " остават безапелационни: напъните на ГЕРБ няма да срещнат тяхната поддръжка.

„ Пожелаваме триумф на ГЕРБ и нека госпожа Атанасова успее да стане министър председател. Ние сме дали обещание на нашите гласоподаватели че няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ в никакъв формат ", безапелационен е Андрей Гюров от „ Продължаваме промяната ".

Освен че ще упражняваме вота си и с хартия, и с машина, нощес депутатите взеха решение да има и 100% преброяване на разписките от машините на ръка. След тези и останалите промени в Изборния кодекс честността на всеки избор е под въпрос, оповестиха от Политическа партия.

„ По един възмутителен метод беше отнето правото на българските жители на почтен избор. Да избират какво ръководство чакат - дали моделът на Борисов да остане, или желаеме нов модел ", добави Гюров.

„ Даваме право на хората, които се тормозят или са скептични да гласоподават на хартия ", разяснява Екатерина Захариева.

Според министъра на правораздаването Крум Зарков новите изборни правила са „ разгром " върху системата.

Българска социалистическа партия отхвърлиха коментар на думите на Зарков.

„ Демократична България " през днешния ден не разясниха поръчките на ГЕРБ и на „ Продължаваме промяната ", които ги сочат за желан сътрудник.

От „ Възраждане " оповестиха, че не биха подкрепили кабинет на ГЕРБ и се надяват президентът да наложи несъгласие на кодекса, въпреки да не имат вяра в това. Движение за права и свободи цяла седмица резервират безмълвие, а „ Български напредък " оповестиха преди дни, че ще беседват с всички партии.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР