В навечерието на Възкресение Христово, българският патриарх НеофитНеофит I е

...
В навечерието на Възкресение Христово, българският патриарх НеофитНеофит I е
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Нека вестта за Христовото Възкресение сгрява сърцата на всички нас

В навечерието на Възкресение Христово, българският патриарх Неофит  патриарх Неофит Неофит I е върховен български православен свещеник, глава на Българската православна черква и на и българските митрополити приканват мислите и молитвите на вярващите да бъдат ориентирани към хората, които се борят с подлата болест и изключително за лекарите и медицинските служащи, както и за всички, които поемат най-тежкия удар в борбата за живота.

В посланието на Църквата се акцентира още, че атмосферата по посрещането на празника е необикновена поради пандемията, а повсеместното страдалчество и тъгата на доста хора не могат да не слагат пред всеки от нас голям брой нелеки за осмисляне и решение въпроси.

Велика събота е!

„ Същевременно обаче таман ние - вярващите в Христа и изповядващите Неговото свято име, минимум от всички следва да се поддаваме на обезсърчение и на пораженчество, тъй като нашата религия е религия в Живия Бог, който проводи в света Единородния Свой Син "да подири и избави погиналото " (Мат. 18:11). Защото нашият Бог "не е Бог на мъртви, а на живи " (Мат. 22:32), който "иска да се спасят всички индивиди и да доближат до знание на истината " (1 Тим. 2:4), се показва в посланието на патриарх Неофит  патриарх Неофит Неофит I е върховен български православен свещеник, глава на Българската православна черква и на и на митрополитите от Българската православна черква - Българска патриаршия за Възкресение Христово.

В него се споделя, че ето за какво, възлюбени, въпреки и покрусени от протичащото се с нас и към нас през последните месеци, въпреки и скърбящи за многочислените жертви на покосяващата света ни болест, ние не изоставяме вярата си, нито скърбим като тези, "които нямат вяра (1 Сол. 4:13) “. „ В деня на Възкресението отечески се обръщаме към всички вас и към цялото наше общество с обръщение за разтуха в скръбта и вяра за безконечен живот, със съпричастност към всеки, който е болен и страда, както и към всеки, който пандемията е лишила от близки и обични на сърцето му родственици, другари или сътрудници, споделят в посланието си патриарх Неофит  патриарх Неофит Неофит I е върховен български православен свещеник, глава на Българската православна черква и на и митрополитите от БПЦ. И означават, че хилядолетният опит на Светата Христова Църква ни учи, че нищо в сътворения от Бога свят не може да се реализира без Божието съизволение, и ни предизвиква във всяко събитие от земния ни живот да виждаме знак на божественото великодушие, във всичко да търсим благия и избавителен за индивида Божи промисъл.

"Нека по едно и също време с покрусата от преживяваната от всички покруса, само че и с твърда религия и вяра във Всеобщото възкресение и безконечния живот, да използваме протичащото се като мотив да се обърнем във вътрешността към себе си и да се запитаме по какъв начин живеем ние през днешния ден - всеки от нас, самостоятелно, и всички дружно, като общество “, се предлага в посланието.

Благодатният огън слезе в Ерусалим

„ В деня на Възкресението нашата мисъл и нашата молитва е за всички тези, които към този момент не са сред нас - да бъдат опростени, помилвани и признати от Небесния наш Отец и да получат дял в Царството на светлината и безконечния живот. Молим се и за тези, които се борят с подлата болест и изключително за лекарите и медицинските служащи, и за всички, които поемат най-тежкия удар в борбата за живота ", декларират в своето обръщение патриарх Неофит  патриарх Неофит Неофит I е върховен български православен свещеник, глава на Българската православна черква и на и българските митрополити.

"Нека вестта за Христовото Възкресение сгрява сърцата на всички нас и светлината, изгряла в утрото от празния гроб, да просвещава мозъците ни и да ни показва правилния път към Бога и към Царството, приготвено нам "от творение мира " (Мат. 25:34). "Поздравяваме с Христовото Възкресение всички правилни рожби на Православната ни черква, в Родината и надалеч от нея! Благодатта, мирът и любовта на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Исус Христос да бъдат с всички нас! " - с този благослов към българите приключва патриаршеското и синодално обръщение за Възкресение Христово.

По решение на Светия синод на БПЦ това обръщение би трябвало да се прочете и от църковния амвон на следващия ден в храмовете, на Възкресение Христово - Пасха.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР