В навечерието на своята 16-та годишнина, сдружение Мостове“ спечели първата

...
В навечерието на своята 16-та годишнина, сдружение Мостове“ спечели първата
Коментари Харесай

България спечели престижната награда на Н.В. Краля на Йордания – Абдула II посветена на Световната седмица на междурелигиозната хармония и толерантност на ООН

В навечерието на своята 16-та годишнина, съдружие „ Мостове “ завоюва първата премия в състезанието на Н.В. Краля на Йордания Абдула II отдадена на Световната седмица на междурелигиозната естетика и приемливост на Организация на обединените нации. В състезание с над 1180 събития от целия свят, извършени в границите на седмицата, спектакълът „ Gift of LOVE ” беше отличен като най-хубав образец за междурелигиозно обединяване. Това е първият път, в който България печели тази премия.

От 2012 година съдружие „ Мостове “ провежда разнообразни събития и начинания във връзка с Организация на обединените нации Седмицата на междурелигиозната естетика и приемливост. Тяхната цел е да основават следващия „ мост “, който свързва хора, институции, духовни послания, религии и гледни точки.  

Тази година на 9 февруари, сдружението провежда спектакъла „ Gift of LOVE ” в Епископската базилика на град Пловдив с финансовата поддръжка и партньорство на посолството на Република Австрия, под патронажа на Н.П. дипломат Андреа Икич-Бьом. Именно той бива отличен от журито като най-достойният образец за събитие, сплотяващо младежи от разнообразни религии към изкуството и общочовешките полезности.

Идеята за определяне на „ Световна седмица на междурелигиозната естетика “ е препоръчана пред Общото заседание на Организация на обединените нации през септември 2010 година от Н.В. Краля на Йордания – Абдула II. На 1 Февруари 2011г. Организация на обединените нации започва първата Световна седмица отдадена на хармоничните междурелигиозни връзки (World Interfaith Harmony Week), с многочислени начинания и събития в разнообразни елементи на света. Генералната Асамблея на Организация на обединените нации взема решение всяка година първата седмица на февруари да се посвети на разпространяване на посланието за хармонични междурелигиозни връзки и положителната воля измежду църквите, синагогите, джамиите, храмовете и всички други богослужебни места, учредени на любовта към Бог и любовта към близък или на любовта към далечния. Седмицата за религиозна естетика и приемливост цели да бъде платформа за разговор и да ангажира обществеността от разнообразни религии в общи дейности и разговор, които да изведат на напред във времето общите човешки полезности. Видео от спектакъла,,Gift of love ” – 

Сдружение Мостове е записано през 2008 година с концепцията да бъде платформа за разговор сред представители на разнообразни религии, култури и общности в България. Част е от най-голямата международна мрежа за междурелигиозен разговор United Religion Initiative (URI) и от фондацията,,Anna Lindh ”.

Основната задача на сдружението е да сътвори пространство за разговор измежду младежите в построяването на мира и разрешаването на спорове, чрез разнообразни форми на изкуството и неофициално обучение.

Водещ принцип на работа е партньорството с локалната власт и организации със сходна задача у нас и чужбина, както и основаването на среда за продан на хрумвания и съдействие сред общностите. До момента сдружението е провело над 20 образования, планове и междукултурни спектакли и изложения, които посредством езика на изкуството сплотяват млади реализатори от разнообразни верови и културни общности.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР