В навечерието на Световния ден на бежанеца 20 юни украинчета

...
В навечерието на Световния ден на бежанеца 20 юни украинчета
Коментари Харесай

Варненчета и украинчета рисуваха заедно в Морската градина

В навечерието на Световния ден на бежанеца 20 юни украинчета и деца от Скаутски клуб " Албатрос " във Варна се събраха, с цел да отбележат тази специфична дата с рисунки на асфалта.

Алеята пред Аквариума в Морската градина бе платното, на което децата твориха по детски, водени от мотото за тази година " Надежда надалеч от вкъщи ", оповестиха за Moreto.net основателите на събитието от съдружие „ Енерджи “

На асфалта се появиха сърца и слънца – дребни и огромни, зелени планети, фамилии хванати за ръце, гълъб с маслинова клонка, кола или надпис „ мама “.

Световният ден на бежанеца е маркиран за първи път през 2001 година с резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации във връзка 50-годишнината от подписването през 1951 година на Женевската спогодба за бежанците, влезнала в действие през 1954 година Тази дата съответствува и с влизането в действие през 1974 година на бежанската спогодба на Африка, призната от Организацията за африканско единение

Всяка година през месец юни излиза отчетът на Върховния комисариат на бежанците към Организация на обединените нации. Документът за 2022 година сочи, че над 108 милиона души по света са напуснали домовете си заради спорове, гонене, принуждение и нарушавания на човешките права. Броят им през тази година е повишен с 21 %, достигайки тази колосална цифра. Това значи, че всеки един на 74 души в международен мащаб е наложително разселен вследствие на тези условия.

Само вследствие на спора в Украйна са разселени 11,6 милиона души. От тях, 5,9 милиона са останали в рамките на страната, а 5,7 милиона са избягали в прилежащи страни. Около 40% от тези разселени хора са деца, които са минали през тежкото тестване да изоставен домовете си, показват от сдружението.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР