В навечерието на президентските избори в Русия руският държавен глава

...
В навечерието на президентските избори в Русия руският държавен глава
Коментари Харесай

Как Орнела Мути направи реклама на Русия на Путин

В навечерието на президентските избори в Русия съветският държавен глава Владимир Путин получи непоискана реклама от няколко италианци, което на своя страна породи дискусия в италианското медийно пространство. Това се случи в миг, в който Италия е ротационен ръководител на Г-7 и поддръжката за Украйна е един от целите на това председателство,  както и на италианската външна политика. Преди две седмици италианският министър председател Джорджа Мелони заведе, както написа тогава АНСА, няколко западни водачи в украинската столица, с цел да удостовери оттова в деня на втората годишнина от началото на съветското навлизане в Украйна, че поддръжката на Запада за Киев си остава непоклатима и ще продължи толкоз, колкото е належащо.

Италианците, които малко по-късно обаче направиха непоисканата реклама на Русия на Путин, бяха актриса Орнела Мути и щерка ѝ Найке Ривели, стрийт арт създателят Йорит и студентката Ирене Чекини.

Кино и театралната актриса Орнела Мути е родена през 1955 година в Рим под името Франческа Романа Ривели. Кариерата ѝ в киното и театъра продължава към този момент пет десетилетия. Баща ѝ е публицист от неаполитански генезис, а майка ѝ е скулптурката Илсе Ренате Краузе, която е на половина естонка по бащина линия и на половина рускиня по майчина линия. Първородната щерка на Орнела Мути – Найке Ривели, тази година ще стане на 50 години и се изявява като певица и актриса, наследила хубостта на майка си.

Стрийт арт художникът Йорит е роден през 1990 година в Куарто в провинция Неапол. Майка му  е холандка, а татко му -  неаполитанец. Пълното му име е Йорит Чиро Черуло. Започва да рисува фрески при започване на века. Учи в Академията за изящни изкуства в Неапол, само че по този начин и не я приключва. Постепенно е зает в планове за ободряване на визията на общински здания и жилищни кооперации. Негови фрески има с изключение на в цяла Италия и в десетки други страни. Типична за стенописите му е техниката на хиперреализма. Рисува големи лица на известни персони, измежду които Че Гевара, Марадона, Пиер Паоло Пазолини, Салвадор Алиенде, Мартин Лутър Кинг, Пабло Неруда и други Творбите му се отличават с това, че неведнъж по нарисуваните лица има следи като от кървави сълзи, за които Йорит споделя, че са заимствани от вълшебен африкански ритуали за посвещаване в тайните на съзряване. Сред творбите му има доста, които са обществено ангажирани. Така да вземем за пример той рисува на остров Иския лице на палестинче, с цел да покаже, че поддържа палестинската идея. Стенопис, който той прави дружно с сътрудника си Салваторе Тукиос през 2018 година, въодушевен от младата палестинска активистка Ахед Тамими върху стената, разделяща Израел от палестинските територии покрай Витлеем, коства на двамата стрийт арт майстори 24 часа престой в израелски затвор и възбрана за навестяване на Израел за 10 години.

Ирене Чекини е на 22 години, родена в Милано, приключила класическа гимназия в Пиаченца и още там засвидетелствала любовта си към съветския език и просвета. От повече от три години тя е студентка във висшето учебно заведение Московски държавен институт за интернационалните връзки. Говори съвършен съветски. Родителите й имат компании в Италия за производството на лавандула и на лакове за строителни действия.

В края на февруари Орнела Мути и Найке Ривели шумно афишираха, че потеглят за Русия, с цел да вземат участие в фешън събитие в Москва и в младежка демонстрация в Сочи. Плановете за пътуването включваха и празнуване в Русия на рождения ден на актрисата, падащ се на 9 март, показва организация „ АДН Кронос “. Веднага в италиански медии се появиха рецензии към актрисата за какво подхваща такова пътешестване в този миг.

Наложи се Орнела Мути и щерка ѝ да напомнят, че поради това, че имат и съветски корени, те неведнъж са пътували и в предишното до Русия.

За актуалното пътешестване те споделиха, че е „ значимо хората да си спомнят корените си и от кое място идват “ и подчертаха, че отиват до Русия, с цел да се срещнат с другари и родственици. Орнела Мути напомни и, че в Русия нейната майка е била доста обичана и ценена. Тя напомни също по този начин, че по време на комунизма е пътувала до Съюз на съветските социалистически републики, с цел да снима първите си филми. В Москва по-специално Орнела Мути сподели, че ще посети местата, които са били свързвани с майка ѝ и ще направи фотоси за автобиографичната си книга, която планираше да стартира да написа точно в Русия. По мотив визитата също така и Орнела Мути, и Найке Ривели подчертаха, че не се срамят, че са на половина неаполитанки, на половина рускини, добавя „ Ти Джи ком 24 “.

Двете италианки обаче допълниха, че пътуват до Русия освен по персонални аргументи. Те отивали там и, с цел да поддържат изкуството и културата, създавани от дами, тъй като „ изкуството и културата дават постоянно вяра на всеки във всеки миг “, добавя „ АДН Кронос “. „ Трябва да се разграничим от визията, че политиката господства всичко. Културата си е просвета. Ако се допусне политиката да господства над културата, то тогава би трябвало да бъде неразрешена цялата съветска просвета, да се накладе огромен огън и да се изгорят всички произведения на Достоевски и на Толстой. Трябва да престанем с политически правилното и с културно правилното, би трябвало да почитаме културата като ненакърнима и като нещо, което в никакъв случай не попада под офанзивите на политиката “, споделя Орнела Мути пред „ АДН Кронос “. „ Отидохме в Москва, тъй като сме на половина рускини. Обичаме нашата Русия и нейния народ. Изкуството и културата са носили наслада и мир даже в най-лошите моменти. Да живеят изкуството и културата, които носят обич, мир, наслада и вяра на всички “, сподели на собствен ред Найке Ривели, представена от „ Ти Джи ком 24 “. Двете приказваха също така за страстта от срещите с околните и почитателите в Русия и за това, че са се чувствали като, че ли са се прибрали вкъщи след дълго неявяване, прибавя медията.

Не за първи път връзките на Орнела Мути с Русия са предмет на полемики в Италия. През 2019 година актрисата беше наказана в италианския Касационен съд за опит за машинация. Случаят датира от 2010 година, когато тя трябвало да взе участие в театър в спектакъл „ Верди ” в Порденоне, само че споделила, че има фарингит и не може да излезе на сцената. Орнела Мути изпратила в театъра болничен, които удостоверявал изказванията ѝ. И още същата вечер се озовала в Санкт Петербург  на благотворителна вечеря дружно с Путин и с американския артист и притежател на Оскар Кевин Костнър, напомня „ Ти Джи ком 24 “. През 2016 година пред съветската медия „ Дожд “ Орнела Мути призна, че е поискала съветско поданство. Актрисата също така има и парцел в Русия, прибавя „ Ти Джи ком 24 “. А преди шумно рекламираното пътешестване до Русия в изявление за  програма на телевизия РАИ в отговор на въпрос за войната в Украйна актрисата съобщи, че в този момент е доста объркана. Тя добави, че протичащото се не й харесва, тъй като обича доста Русия и тъй като руснаците я обичат. „ За мен всяка война е сбъркана “, сподели тя. Но по този начин и не отсъди на кого е отговорността за тази война, нито разкритикува Русия или съветския президент Путин за дейностите им в Украйна.

Сега по време на визитата в Русия Орнела Мути и Найке Ривели почетоха и фешън конгрес в Москва, прочут като „ БРИКС +модна среща на върха “, на който участваха 200 дизайнери от Русия от чужбина, означават АНСА и „ Ти Джи ком 24 “. В рамките на този конгрес се организира „ Московската седмица на модата “, траяла от 1 до 8 март. По време на нея Найке Ривели даже дефилира като модел за московската фешън марка „ Мезон ЕСВЕ “, съобщи АНСА. Двете известни италианки обявиха, че са желали да поддържат  руските дизайнерки, правещи занаятчийска мода и да отнесат в Москва посланието, че модата би трябвало да бъде екологична и устойчива. Пред съветски медии Орнела Мути е декларирала, че избира съветската мода, само че е допълнила, че модата по принцип няма национални граници. Тя е споделила, че носи облекла на съветската дизайнерка Уляна Сергеенко от 10 години, тъй като била безусловно влюбена в тоалетите й, съчетаващи въображение, магия, женственост и съблазън, съобщи АНСА. „ Нужно е да следваме освен парижката и италианската мода “, е допълнила актрисата, препоръчвайки на съветските дизайнери да се гордеят със своята лична мода.

Освен в Москва Орнела Мути и Найке Ривели посетиха и Сочи, където по същото време се организираше Световен юношески конгрес, в границите на който имаше и Фестивал на стрийт арта с присъединяване на 25 създатели от 11 страни, съобщи италианското издание „ Оупън онлайн “. Именно там пътищата на Орнела Мути и на стрийт арт създателя Йорит се преплетоха. Като участник във фестивала на стрийт арта Йорит нарисува голям стенна живопис на Орнела Мути и актрисата, мощно разчувствана, участва на откриването му.

Цялата аудиенция на Орнела Мути и на Найке Ривели в Русия беше документирана с доста постове, фотоси и видеа, качвани от Найке в обществените мрежи. Всичко това породи отвращение в Италия. Редица консуматори на интернет и публицисти припомниха, че тази аудиенция се популяризира в миг, в който съветски ракети и дронове не престават да нападат съвсем всекидневно украински градове, както и в миг, в който гласът на опозицията в самата Русия е заглъхнал и съветските управляващи оставиха да почине в затворническа колония в Арктика видният опозиционер Алексей Навални. Визитата предшества и президентските избори в Русия, които се обрисуват като следващия фарс, който ще бъде извоюван от Путин, показват „ Ти Джи ком 24 “, АНСА, „ АДН Кронос “ и „ Оупън онлайн “. Гостуването на „ Орнела Мути и компания “ в Русия е де факто подарък за съветската власт, само че за какво би трябвало да се прави сходен подарък на Путин, разясняват медиите.

В отговор на тези рецензии Найке Ривели акцентира в дълъг пост на връщане от Русия: „ Не сме пристигнали тук по политически аргументи. Изкуството постоянно е било неутрално, тъй като служи за филтриране и за предоставяне на вяра, обич и просвета на всички, които имат потребност. Хората тук (в Русия) бяха доста признателни поради нашето наличие. Дойдохме тук в поддръжка на устойчивата мода и с цел да присъстваме на Световния юношески конгрес, с цел да подкрепим младите гении, които пристигнаха от целия свят тук “, оповестява „ Оупън онлайн “. Найке Ривели добави: „ Искам да напомня на всички, че Италия не е в поддръжка на мира в този миг “, като това беше разтълкувано като укор към решението да Италия да изпраща военно съоръжение на Украйна. Найке Ривели добави, че тя и майка ѝ подкрепят мира и го декларира във всяка една страна, в която се намират, от Италия до Русия. В дългия си пост дъщерята на актрисата прикани и за „ мир в Израел и Палестина “.

Творецът Йорит пристигна в Русия, както към този момент стана ясно, за фестивала на стрийт арта в Сочи.

Не за първи път той взе участие в стрийт арт прояви в Русия. При предишни изяви той е нарисувал фрески на Гагарин и на Джулиан Асандж. След началото на съветската инвазия в Украйна той нарисува стенна живопис на Достоевски върху гимназия в Неапол, с което искаше да покаже, че Русия към момента има другари в Италия и че съветската просвета не би трябвало да бъде заличавана. По това време точно се обсъждаше дали да бъдат отстранени курсове за Достоевски от милански университет, а Русия беше отстранена от присъединяване в тогавашното издание на Венецианското биенале за изкуствата. Миналата година Йорит се озова в Мариупол, където нарисува стенна живопис на момиченце, за което съветски издания разясниха, че е на „ дете под обстрела на ракетите на НАТО “.  Малко по-късно австралийската фотографка Хелън Уитъл, сподели, че фотографията, която Йорит е употребявал за творбата си, е нейна, че той не й е изискал позволение, с цел да я употребява, нито пък след това я е компенсирал по някакъв метод, че на фотографията детето е австралийче, а не момиче от Мариупол, подложено на обстрел.

Сега до момента в който Йорит рисуваше стенописа на Орнела Мути в Сочи пристигна Путин, с цел да открие и закрие Световния юношески конгрес, в който съгласно съветски издания са взели участие младежи и от западни страни, измежду които и от Швеция, включила се предишния петък към НАТО. В Сочи пътищата на Йорит и на Путин се пресекли и Йорит помолил Путин за обща фотография с аргумента, че желал да покаже на хората в Италия, че Путин е също и човешко създание от плът и кръв. Путин откликнал на молбата на Йорит, двата се ръкували, а фотографията им се завъртя в съветски и италиански медии.  Последва дъжд от рецензии против стрийт арт създателя, пишат италианските медии „ Република “, „ Кориере каузи сера “, „ Фан пейдж “, „ Оупън онлайн “ и АНСА. Йорит беше упрекнат, че сходно на Орнела Мути е направил непотърсена реклама на Путин.

В пост в обществените мрежи и в изявленията за „ Кориере каузи сера “, АНСА и „ Фан пейдж “ стрийт арт създателят, съобщи, че желанието му напълно не е било да възхвалява Путин или да застава на страната на съветския президент. Той добави, че „ се усеща на страната на всички нации, на всички хора и на мира “. За срещата си с Путин Йорит споделя, че си е представял, че съветският президент е доста по-студен човек, а в реалност той търпеливо отговарял на въпросите на десетки младежи от целия свят по време на Световния юношески конгрес в Сочи. Йорит добавя, че не е негова работа да съди Путин и че е желал просто да го показа като „ хуманен в смисъл, че и той е  човешко създание, до момента в който на Запад той е представян за демон “. „ Първата стъпка към започване на разговор е да се очовечи врага “, добави Йорит и сподели, че е нужно да се стартира с Русия неотложно разговор за мир.

В интервютата Йорит споделя, още: „ Моето изкуство не е предопределено за политици и за властимащи, а за хората, било то италианци, руснаци, украинци или американци. Бих отишъл и в Киев, в случай че ме бяха поканили да го направя, само че съм в лист на хора за елиминиране и в случай че отида там, това ще значи, че може да бъда погубен във всеки един миг ”. Той добавя, че нито една форма на изкуство не е неутрална. „ Всеки създател насочва послания, когато работи, тъй че се пробвам да направя по този начин, че моите послания да дават отговор на моите хрумвания за мир, правдивост и общуване сред народите и хората “. Той споделя още, че желае мир, само че прибавя, че мирът се нуждае от мощни дейности. Йорит прибавя, че провокацията е неделима част от творчеството му. „ Творчество без провокация е стерилно. Ще направя и други начинания за Русия “, зарича се той.

Творецът също по този начин споделя в интервютата, че в Италия има по-малко независимост, в сравнение с се твърди, че има и добавя, че фотосите, на които се вижда по какъв начин Мелони целува президента на Съединени американски щати Байън, или премиера на Израел Нетаняху би трябвало също да породят диспути. За Италия той добавя, че когато човек засегне невралгични тематики, като да вземем за пример войнствената външна политика, то тогава незабавно болшинството от медиите го нападат, като че ли това е режисирано от някои, изравен зад тях. Йорит споделя, че не се опасява в този момент от санкции поради позициите си. Заместник председателката на Европейския парламент, италианката Пина Пичиерно към този момент прикани той да бъде включен в санкционния лист на Европейски Съюз.

В отговор на изказванията на Йорит украинската журналистка Жана Жукова, която  живее от известно време в Италия и е представител на съдружие на украинските организации в италианската област Кампания, прикани създателя щом му харесват убийците, да си остане в Русия. „ Не разбираш ли, че такива чудовища изяждат хората, изсмукват живителните сокове на такива като теб и след това ги изплюват ”, сподели тя по адрес на Йорит.

Студентката Ирене Чекини си завоюва популярност в Русия и в Италия по време на университетска демонстрация,  наречена „ Силни хрумвания за нови времена ”. В нея се включи и Путин,

на който Ирене зададе въпрос за имиграционната политика в подтекста на пазара на труда в Русия и притегли вниманието на съветския водач върху себе си. Последва самопризнание от Путин, че харесва Милано, откъдето е Ирене. „ Италия постоянно ни е била близка. Спомням си, когато я посетих, по какъв начин ме посрещнаха хората, на някои места се почувствах изцяло вкъщи си, това е несъмнено “, показа Путин, съобщи „ Скай ти джи 24 “. А след това той попита момичето дали е  дошла да учи в Русия, тъй като е влюбена единствено и само в тази страна или тъй като се е влюбила и в някой в Русия. При този въпрос Ирене се смути и отговори, че е влюбена единствено в Русия. Тогава Путин добави, че в случай че това е по този начин, то нещата са елементарни. Но добави шеговито, че е необичайно, че такова хубаво момиче към момента не е влюбено в някого “, напомня „ Скай Ти Джи 24 “.

Веднага италиански медии се свързаха с младата италианка с искане за изявление. Пред в. „ Стампа “ Ирене съобщи, че Русия такава, каквато е представяна в Италия, не е действителната Русия и че в самата Русия човек се чувствал чудесно, тъй като това била една свободна страна, даваща благоприятни условия на всеки, до момента в който на Запад имало „ дистопичен разказ за Русия, който бил плод на антируска агитация “. Според Ирене разказите за една „ диктаторска Русия “ се вписвали в офанзивите на Запада против Москва.  Според студентката Русия постоянно е била черната овца на Запада. „ Така че Русия не прави нищо друго с изключение на да се пази “, заключи Ирене. За Путин съответно Ирене сподели, че той приказва постоянно на света и това е неговата цел и че сходно на целия съветски народ обича доста Италия все пак. За любовта си към Русия Ирене показа, че тя я е връхлетяла като гръм от ясно небе. Младата италианка изрази също по този начин вяра, че ще получи един ден съветско поданство и добави, че околните й почитат нейните избори и решения. Запитана за съветската инвазия в Украйна, Ирене обаче се измъкна от пряк отговор с думите, че не е специалист по геополитика. На въпрос за гибелта на Алексей Навални тя избра също да не дава отговор. Но за сметка на това в изявлението съобщи, че „ в Палестина се прави геноцид “.

В изявление за в. „ Република “ пък родителите на Ирене – Паоло и Даниела, увериха, че щерка им не е съветска шпионка, каквито изказвания се появиха в италианските обществени мрежи. Те описаха, че след размяната на реплики с Путин Ирене е станала звезда в Русия, където й предложили присъединяване даже в риалити стратегии. За щерка си Паоло и Даниела споделиха, че тя заслужава самопризнание, тъй като е постигнала всичко сама в живота си, а за Русия -  че е „ страна, в която има меритокрация “. За разлика от сдържаността на щерка си, те разясниха и войната в Украйна, за която набедиха Съединени американски щати. В отговор на последвалите рецензии родителите на Ирене разясниха, че те не работят за Русия. А италианската проверяваща програма с приказки за толерантността и свободата в Русия малко откакто светът изрази възмущението си поради гибелта на Навални.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР