В навечерието на празника на жената 8-ми март в РИМ-Плевен

...
В навечерието на празника на жената 8-ми март в РИМ-Плевен
Коментари Харесай

Изложбата „Жените в обществото“ в РИМ-Плевен показва навлизането на жената в обществения живот от началото на 20-ти век/СНИМКИ/

В навечерието на празника на дамата 8-ми март в РИМ-Плевен беше открита изложбата „ Жените в обществото “, която интерпретира навлизането на дамите в публичния живот, превъзмогването на стандартите от патриархалното време, което им вменява най-вече функциите на жена и майка.



“В изложбата демонстрираме менталните модели, наложени към дамата и превъзмогването на стандартите, като главните тематики са свързани най-вече с 20-ти век и несъмнено началото на 21-ви век. Показваме методите, по които дамата навлиза и става фактор в публичния живот, опцията й да трансформира живота, да постанова своята власт в избрани сфери.



Разбира се изначало започваме от Възраждането, защото първите образци, при които дамата добива тази опция да трансформира нещата в обществото, са оттогава. Най-вече в региона на учението, поезията и изкуството, а след това и модата, защото модата е тази област, посредством която тя декларира своята характерност.

В началото на 20-ти век най-вече специалностите, свързани с мода като моделиерство, шивачество, шапкарство, аксесоари към облеклото, са приоритет на дамите.

В изложбатса даваме опция на посетителите да се срещнат с нашия взор към тематиката за дамите “.

Това сподели за Дарик радио Искра Тодорова – организатор в отдел „ Етнография “ на Регионален исторически музей – Русе.



Тя добави, че в изложбата „ Жените в обществото “ с изключение на постерите, свързани с дамата има и едни доста красиви кукли. Които са облечени в копия на дрегхи от фонда на РИМ-Русе.



„ Те наблюдават другите фешън трендове на 20-ти век. За съпоставяне сме посочили и две кукли с обичайно облекло от Русенско. Посетителите ще могат да се срещнат и с модата на „ торнюра “, стила „ принцес “, с рокли, които са направени в стила „ български модерн “ от интервала сред двете войни “, сподели Искра Тодорова.



Тя добави, че в днешно време има забележима наклонност към връщането към корените и интерес към обичайното изкуство, както и към обичайна дреха. Така се основават съвременни облекла, които съдържат доста атрактивна българска украса.

Атрактивна част от изложбата са и три рокли в стила „ шантеклер “ – първата мода, известна в Европа. Показан е и смален модел - копие на сватбената рокля на принцеса Калина, направена в стила на българската обичайната дреха, оригиналът на която е владеене на Националния исторически музей.

Копията на облеклата, показани в изложбата са дело на Татяна Колева, която е ръководител на Сдружение Задруга на майсторите – Русе.

В изложбата„ Жените в обществото “ са включени и материали по тематиката, които са от фонда на Регионален исторически музей - Плевен.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР