В навечерието на празника на банкерите - Никулден, тази вечер

...
В навечерието на празника на банкерите - Никулден, тази вечер
Коментари Харесай

Над 100 монети сечени в Стара Загора през различните векове ще бъдат представени в нумизматична изложба

В навечерието на празника на банкерите - Никулден, довечера в дребната изложбена зала на Регионалния исторически музей в Стара Загора ще бъде открита експозицията " Нумизматичен салон'2023 ". Tя е под надпис „ Монетите през вековете - Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй ”. 

Експозицията показва монети, които са открити единствено в самия град, само че не и в покрайнините му или в околните села. Специално внимание е отделено на монетите, сечени от Августа Траяна. Градът е имал правото да сече монети от император Марк Аврелий, началото на II в., до император Галиен, средата на III век. Посетителите ще могат да прегледат към 100 монети от фонда на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Целта на изложбата е да бъдат показани монети, използвани от локалното население през другите интервали от съществуването на Стара Загора, като се стартира от времето на неоткритото хипотетично тракийско Берое IV в. прочие Хр. и се стигне до османския интервал.

Между изложените монети има такива с истински сюжети, като богинята Тюхе с корона във тип на цитадела с три кули, Речен господ в подножието на рид с цитадела (вероятно Аязмения връх), крепостна врата и други „ Акцент е подложен върху монетите от по-мащабно проучени обекти като Форума на Августа Траяна и открития неотдавна и отчасти изследван Източен некропол на града, намиращ се в градинката при ул. „ Христина Морфова ”. Наблюденията върху монетите от този некропол и новооткритите в него черепи с изкуствена дисторция разрешават да се създадат заключения за етническия генезис на някои от заровените в него. По всяка възможност се касае за алани, които са сродни на прабългарите, и след 371 година, след конфликт с хуните част от тях се насочат от местоживелищата си в Кавказ на запад, като доближават и до Берое. Виден техен представител е Аспар, който избавя Берое от хуните в средата на V век. В чест на Аспар жителите на града издигат монумент, чийто фундамент с надпис е непокътнат и до през днешния ден “, описа пред Българска телеграфна агенция кураторът на изложбата доктор Мариана Минкова, завеждащ отдел „ Нумизматика ” в РИМ - Стара Загора.

В изложбата са показани любопитни обстоятелства за интервалите, в които са циркулирали монетите, като се обръща внимание на античните и средновековни имена на града, техния генезис и значение. „ Любопитен факт е, че актуалното име на Стара Загора съдържа названието на Тервеловата област Загора, което е включено и в най-ранното (XV в.) османо-турско име на града Загра-и Ески хисар „ Старата цитадела на Загора ”, добави Минкова.

Освен монети от разкопки са показани и монети от дарения, измежду които такива от  основатели и деятели на Археологическото сдружение „ Августа Траяна ” и видни старозагорци като Атанас Кожухаров, Димитър Сливков и Христо Райков.

Нумизматичния салон се провежда за дванадесети следващ път.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР