В навечерието на отоплителния сезон Асоциация Активни потребители припомня някои

...
В навечерието на отоплителния сезон Асоциация Активни потребители припомня някои
Коментари Харесай

Полезни съвети как да пестим енергия през зимата

В навечерието на отоплителния сезон Асоциация " Активни консуматори " напомня някои елементарни ограничения, с които можете да намалите енергийните си разноски през зимата.

Извършването на елементарни поправки или усъвършенствания и смяна на разточителните привички води до обилни икономии на сила за множеството фамилии. Ако не можете да похарчите хиляди левове за нови прозорци, изолираност или енергийно ефикасна отоплителна система, можете да приложите няколко лесни стъпки, с които да намалите домашните разноски за сила и то без пари или с минимални инвестиции. Нужно е единствено ново отношение към разноските на сила в дома, привички за икономисване на сила.

Заменете неефективното осветяване
Използването на ефикасни LED светлини вместо лампи с нажежаема жичка може да спести до 80% от разноските за осветяване на година. Подмяната не изисква спомагателни инвестиции, защото цените на LED лампите към този момент са почти същите като на неефективните халогени или модели с нажежаема жичка. За да не чувствате дискомфорт от студеното синкаво осветяване, търсете лампи с топла светлина (2700 К).

Перете облеклата на по-ниска температура
До 90% от силата при прането на облекла отива за нагряване на вода. В множеството случаи перем на по-висока от нужната температура, само че действително единствено доста мощно нечисти облекла имат потребност от висока температура. Запълвайте пералнята или съдомиялната до дъно - освен отчасти.

Не прегрявайте бойлера си
Намаляването на термостата на бойлера от 90 на 55 градуса ще понижи потреблението му на сила с до 15%. Практиката демонстрира, че доста рядко използваме цялото количество затоплена вода, а остатъкът просто изстива. Затова е по-разумно да не загряваме ненужно водата. Помислете и за потреблението на изолационни резервоари за гореща вода и изолирани тръби. Вземането на по-кратки душове или поставете водоефективна или регулируема глава на душа също води до значими спестявания.

И още:
Проветрявайте постоянно, само че за малко при необятно отваряне на прозорците за минута-две. Не оставяйте прозорците непрекъснато отворени в наклонена позиция, тъй като по този начин се губи доста повече топлота, а проветряването не е толкоз дейно.

Заменете електрическата отоплителна печка с климатик. Той изразходва до 4 пъти по-малко сила за еднообразно количество създадена топлота.

Не покривайте радиаторите с декоративни детайли, дълги пердета или мебели, тъй като това пречи за обособяване на топлината, което може да докара до прекалено високи разноски за отопление.

За да харчи по-малко ток, оставете свободни 5-10 см към хладилника за въздушна циркулация и размразявайте фризера постоянно.

Съобразявайте диаметъра на тенджерите, в които готвите, с този на котлона и захлупвайте ястието, с цел да заври по-бързо.

Не оставяйте радиаторните вентили изцяло изключени за времето, когато сте на работа или отсъствате за малко време в зимните месеци. Оставете ги на по-ниска степен, с цел да не изстиват изцяло пространствата. В противоположен случай радиаторите ще изразходват спомагателна сила и време за стопляне на към този момент изцяло охладеното помещение.

Почиствайте постоянно уредите от котлен камък, с цел да повишите тяхната успеваемост. Уреди, покрити с котлен камък употребяват повече сила и са по-малко ефикасни.

Уверете се, че размерът на тенджерата или тиганът подхождат на размера на котлона. Ако не го вършиме, енергийната консумация може да е три пъти по-висока от нужната.

Не е належащо авансово затопляне на готварски печки, снабдени с вентилатор, а и температурата на печене може да бъде по-ниска.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР