В навечерието на Осми март в срещаме с историята на

...
В навечерието на Осми март в срещаме с историята на
Коментари Харесай

„Мога“ е обратното на „Не мога“: Коя е първата глуха жена, избрана за президент на престижен университет

В навечерието на Осми март в срещаме с историята на една смела жена. Тя е първата глуха жена, която е определена за президент на влиятелен университет в Съединените щати.

Вече осем години Роберта Кордано е отпред на „ Галодет “ – единственият университет в света за глухи студенти, с напълно двуезично образование – на приказваме и на жестов език.

„ Най-голямата наслада за мен е, когато давам вяра на младите. Виждайки мен, да повярват, че и те един ден могат да станат президенти. Могат да повторят моята история! Това беше моята фантазия и в този момент я предавам нататък “, разяснява тя.

Те са въодушевени от актрисата Хелън Мирън и певицата Кайли Миноуг

Още в детска възраст, Кордано взема решение, че ще стане юрист. И съумява - тя е един от дребното глухи хора в света с докторска степен по право. Устремът към фантазиите дължи на своите родители. Нейната майка е първата глуха жена в Америка, която завежда клинична лаборатория.

„ Две седмици ще имаме мартенско време – пък мокро, пък леко студено сутринта, пък ще се затопли “, уточни той

„ Искам да ви покажа фотография на една невероятна жена. Това е моята майка. Тази фотография е част от галерия в университета " Галодет ", в която са включени всички тези огромни имена, проправили път за глухата общественост. Двигателите на смяната. Майка ми е част от тях. Беше изключителна жена… “, споделя Роберта Кордано.

Най-важните уроци за живота ѝ преподава огромната българска актриса Невена Коканова

Днес тя продължава задачата на своята майка.

Защо едно от дребното места у нас за терапия на деца с коне е пред закриване?



„ Ще ви опиша нещо, на което ме научи тя. На жестов език, знакът за „ Не мога “, е ето по този начин! „ Не мога “! Когато желая моите студенти да повярват в себе си, че могат - им демонстрирам знака за „ Мога “ – той е тъкмо в противоположната посока на „ Не мога “. И им споделям: " Вие ще извършите всичко, за което мечтаете. Защото вие можете! ", споделя още Кордано.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР