В навечерието на Нова година по цял свят хората се

...
В навечерието на Нова година по цял свят хората се
Коментари Харесай

Необичайни и странни традиции за изпращане на старата и посрещане на новата година по света

В навечерието на Нова година по целия свят хората се отдават на разнообразни празненства, спазвайки обичаи, които от време на време са на ръба на рационалното и нормалното. Всичко това се прави за да се привлекат шансът и любовта.

В Еквадор е признато в навечерието на Нова година всяко семейство да изгори чучело, цялостно с хартия. Според вековната традиция това оказва помощ да се прогонят всички несгоди и неприятни неща, които са се случили през последната година, предава БНР.

Аржентинците накъсват остарели документи и хартия и ги изхвърлят през прозореца. Тези облаци хартия, напомнящи конфети, символизират слагането на предишното зад тила им. Хората там имат вяра още, че тъкмо в среднощ на Нова година би трябвало да създадат стъпка напред с десния си крайник, с цел да им върви леко годината и да е изпълнена с благополучие и шанс.

В Куба на Нова година часовниците бият единствено 11 пъти, тъй като 12-ят удар се падат навръх Нова година и по този метод дават опция на часовниците си да отдъхнат и да посрещнат Новата година дружно с всички. Кубинците считат, че с помощта на тази традиция няма да изгубят времето си през настъпващата година. В среднощ те изливат вода на улицата през необятно отворените прозорци, с цел да бъде Новата година толкоз чиста и ясна, колкото е водата.

На Нова година в Япония отеква звън на 108 камбани. Според будистката традиция те ще прогонят човешките грехове и ще донесат шанс. Смята се още, че е на шанс да се влезе в новата година с усмивка или смях.

В навечерието на Нова година филипинците се обкръжават с кръгли предмети, като се счита, че те ще им донесат разцвет и благосъстояние през Новата година. Затова от монети до грозде – кръглите неща са на респект и в обилие. Освен това всички лампи по домовете се оставят включени, с цел да може по този начин да се прогонят злите сили и духове.

Не по малко необичайна  даже страна е традицията в Дания, където в навечерието на Нова година датчаните чупят неизползваните чинии, оставени пред вратата на домовете им от близки и другари. Колкото повече чинии имате пред къщата си, толкоз повече шанс ще имате през Новата година!

В Шотландия първият гостенин след среднощ на Нова година би трябвало да донесе подарък - вино, уиски, сол, самун, паричка или въглен, които символизират пари, шанс, благополучие, топлота или положително въодушевление на фамилията. Вярва се, че носи шанс, в случай че първият гостенин е тъмнокос –  русокосите и червенокосите не са на респект!

Във Финландия празничната вечер стартира в обичайните сауни, където съгласно преданията живеят дребни елфи-покровители на домашното огнище. Вместо да четат хартиени шанс, финландците изсипват разтопен метал в студена вода. Получените форми са и техните шансове - кръглата форма значи пари, а корабът е странствуване.

Но няма значение по какъв начин тъкмо ще посрещнете Нова година - значимото е да сте с обичаните си хора, да изобилства трапезата ви, да изпратите с признателност остарялата и да посрещнете с вяра новата година!
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР