В навечерието на Никулден: Вижте съвети как да изберем прясна

...
В навечерието на Никулден: Вижте съвети как да изберем прясна
Коментари Харесай

В навечерието на Никулден: Вижте съвети как да изберем прясна риба


В навечерието на Никулден: Вижте препоръки по какъв начин да изберем прясна риба.

Инспектори на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ)  започнаха инспекции  по

рибните борси в Бургас преди празника на града –  Никулден , който се отбелязва на  6 декември.

Инспектор Илияна Митева показа, че  изложената за продажба прясна риба  наложително трябва  да бъде сложена в лед. 

Клиентите могат  лесно да се ориентират дали е прясна,  като извърнат внимание на очите,

които  би трябвало да са бистри и изпъкнали,  а хрилете на рибата –  прибрани.

  Търговци споделиха, че през тази година цените на прясната риба са  малко по-високи  в съпоставяне с предходната, а повода е в  по-слабия улов.

„ Проверяваме най-вече  дали се съблюдава прецизно температурният режим  за предпазване, който в тази ситуация би трябвало да бъде в интервала  от -18 до -25 градуса.  Към момента имаме открита нерегламентирана търговия в един обект, които не е регистриран в Българска организация по сигурност на храните, за което сме съставили и съответния акт за административно нарушаване ”, уточни контрольор Илияна Митева.

Първите инспекции бяха направени на рибния пазар в петък и бяха ориентирани към  спазването на условията  за предпазване на рибата и рибните артикули, както и за съществуването на документи, доказващи произхода на стоките. Засилените проверки  ще продължат до 7 декември  и ще се правят в комерсиалните мрежи, рибните пазари и заведенията за публично хранене в цялата страна.

„ Предлага се  доста малко паламуд и чернокоп,  а бургазлии най-често търсят тези риби за празника, с изключение на шаран несъмнено. Заради слабия улов през тази година самите рибари  продават по-скъпо.  Не си разрешаваме огромна надценка “, сподели Петър Монев.

„ Има  задоволително шаран,  нямаме никакви проблеми с доставките. Но и при него цените са малко по високи – може би с към 1,50 – 2 лв.. Миналата година всеобщо се оферираше за 6 лв. за кг, а тази година е към 8 лв. “, уточни Лилия Костова.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР