В навечерието на Националния ни празник в България пристигна Олга

...
В навечерието на Националния ни празник в България пристигна Олга
Коментари Харесай

Пра-пра внучка на граф Игнатиев е у нас за Трети март

В навечерието на Националния ни празник в България дойде Олга Чавская, пра-пра внучка на граф Игнатиев. 
" Все още усещам страстта на българите, когато приказват за дядо ми. За моето семейство България е извънредно място. От самото си детство слушах всякакви истории от баба за България за нейното освобождение. Баба ми е била по-голямата внучка на Николай Игнатиев. Имаме у дома едно доста остаряло чердже, донесено още преди време от самия Николай Павлович и ние го пазим до момента. Баба ми разказваше, че Николай Павлович за цялото семейство е бил най-главният. Децата се отнасяхли с голям боязън и почитание към дядо си. Когато били все още доста мънички, той, вечерно време, ги молел да му пеят химна " Шуми Марица ", бил ги е научил ".

България е първата страна, която Чавска е посетила.  Според нея две са най-важните неща, които граф Игнатиев е направил за  България - самостоятелна българска черква и подписването на Санстефанския контракт. 

Санстефанският контракт, въпреки че не бе осъществен, заложи основи на българската страна. Това, че България в този момент е самостоятелна, мисля че е огромна заслуга на Николай Павлович. Той дълги години е бил посланикът в Константинопол и е бил очевидец на тъгите на българския народ. Той е бил православен и набожен и за него е нетърпимо да я вижда страданията на братята си по религия. 

Когато е бил изпратен в Китай, Игнатиев е съумял да подпише извънредно преференциален за Русия контракт и е била демаркирана обща  граница. Именно азиатските походи в действителност са донесли е славата на Игнатиев, с което той е станал един от най-младите генерали на родината си. Смята се, че той е дал името на град Владивосток 

" След сключването на контракта с Пекин, той е отишъл на посетители при генерал-губернатора и му споделил:  " Строй град, строи цитадела, пристанище и владей на Изтока "

В рода има и други именити персони да вземем за пример ген Кутузов и московския митрополит Алекси, управлявал московското княжество при Димитри Донски. 

Чавская носи медальонче с лика на Николай Игнатиев, което той е подарил на жена си Екатерина Леонидовна. " Тя постоянно го носеше на врата си. По завещание аз, като най-голямата ѝ внучка, получих този медальон и високо го оценявам. Разбирате, че нашата страна е претърпяла извънредно тежки времена и материални свидетелства на оня живот съвсем не са останали, но има и една икона, принадлежала на Николай Павлович и някакви дреболии, които са останали от него. Но имаме много фотоси ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР