В навечерието на национални протести на строителните фирми и на

...
В навечерието на национални протести на строителните фирми и на
Коментари Харесай

В навечерието на протестите депутатите се разбързаха и приеха индексацията на строителните договори

В навечерието на национални митинги на строителните компании и на привършване на активността на този парламент, депутатите от районната комисия се разбързаха и одобриха за половин час през днешния ден на първо четене единомислещо промени в Закона за публичните поръчки, които дават опция цената на строителните контракти да се индексират по време на осъществяването им според от инфлацията.

Това се случва след 8 месеца отсрочване на предлагането, импортирано в Народното събрание.

Депутатите поддържаха поправката на закона, която би трябвало да мине и през пленарната зала, с цел да влезе в действие. Тя би трябвало да се гласоподава на две четения, т.е. би трябвало да има най-малко още едно съвещание на отрасловата комисия и още едно пленарно, с цел да се одобри.

С какъв брой тъкмо ще се индексира цената се дефинира в специфична методика, която би трябвало да се одобри от държавното управление, само че гласуването й от кабинета зависеше от приемането на тази корекция в закона.

Тя е импортирана от ръководителя на комисията Настимир Ананиев от Политическа партия и негови сътрудници на 19 юли, само че в Народното събрание още от началото на годината се внасят идентични ремонти на закона в същия смисъл, които до момента въобще не стигаха до разглеждане.

В комисията през днешния ден се очерта консенсус – всички парламентарни групи обявиха, че ще поддържат смяната.

Паралелно с индексацията депутатите разгледаха и предложение на Ивайло Мирчев и негови сътрудници от Демократична България за смяна в същия закон, която значително не разрешава инженеринга като способ за социална поръчка. Според тази корекция инженеринг, т.е. избор на архитект и строител в една процедура се позволява единствено за национални обекти или за общински обекти на стойност не по-висока от 120 хиляди лева без Данък добавена стойност, т.е. колкото коства сега един апартамент.

Много от присъстващите на съвещанието представители на браншови организации споделиха, че смяната е неуместна и явно е писана от политици, които не схващат от материята и с предизборна цел. Вносителите опазиха плана си с претекстовете, че инженерингът като процедура основава благоприятни условия за корупция.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР