В навечерието на една изпълнена с вълнуващи спортни събития година,

...
В навечерието на една изпълнена с вълнуващи спортни събития година,
Коментари Харесай

Парижани не са въодушевени, че градът им е домакин на Олимпиадата през 2024 г.

В навечерието на една изпълнена с вълнуващи спортни събития година, светът все по-често насочва взор към Париж, който ще бъде хазаин на Летните олимпийски игри. Оказа се, парижани обаче надалеч не са толкоз разчувствани. Според скорошно изследване 44% от жителите на парижка област са на мнение, че Олимпиадата е " излишно скъпа " и " непотребна ". 52% пък обмислят да изоставен френската столица, до момента в който текат Игрите.

800 000 души се чака да участват единствено на откриването на Летните олимпийски игри. На 26 юли със зрелищна гала около крайбрежията на Сена, в Париж публично ще бъде открита Олимпиадата. Предстоящият взрив на туристи във втория най-посещаван град в света след Банкок обаче не провокира неспокойствие измежду част от жителите му.



Един на всеки двама интервюирани в изследване на френски социолози, е дал отговор, че 8 милиарда евро е " колосална сума за една излишно скъпа Олимпиада ". Други са изразили подозрения по отношение на екологичния отпечатък на събитието, а трети - рецензии за, по думите им: " прекомерните ограничения за сигурност ". 15 000 военни и свръхмодерна система за видонаблюдение ще бъдат единствено част от тях.

Срещат се и хора, които не просто са срещу семейството на Париж, а срещу концепцията за Олимпийски игри въобще.

" Това е събитие, от което печели единствено дребна група хора, несъмнено - най-богатите. Мит е, че в този момент жителите на парижките квартали, в които ще има надпревари или тези на предградието Сен Дени, ще имат някаква полза ", сподели Юн, протестиращ.



Недоволство имаше и измежду продавачите в емблематичните будки по крайбрежията на Сена, които получиха разпореждане да освободят региона към реката.

Силно затегнати ще бъдат разпоредбите за отдаване на жилища за кратковременен наем, които и сега в Париж са едни от най-строгите в Европа, а с санкциите - солени.

Заявката, с която Париж кандидатства за семейството - че всички притежатели на билети ще пътуват гратис в градския транспортq не се оправда. Вместо това от 20 юли до края на паралимпийските игри на 8 септември билетите ще костват двойно. Така вместо досегашните 2 евро, еднократно пътешестване ще коства 4. Цената на месечната карта се резервира - 84 евро.



" Надявам се най-малко туристите да получат качествена услуга - за 4 евро в посока би трябвало всички линии да се движат и на всички места да има достъп за хора с увреждания. Вижте по какъв начин го вършат в Лондон - метрото е много скъпо, само че за сметка на това е съвършено. Дано и тук е по този начин, само че в случай че би трябвало да съм почтен, мощно се колебая ", разяснява Никола, гражданин на Париж.

Очаква се в дните до 11 август френската столица да бъде посетена от над 10 млн. души. А на фона на недоволството на част от домакините, тази седмица Международният олимпийски комитет разгласи, че Франция е все по-близо до това да провежда и Зимните олимпийски игри през 2030 година.

Снимки: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР