В навечерието на един толкова български празник – 1 ноември

...
В навечерието на един толкова български празник – 1 ноември
Коментари Харесай

Българите в Гърция празнуват в навечерието на Деня на народните будители

В навечерието на един толкоз български празник – 1 ноември Деня на народнитe будители, грандиозна и
запаметяваща се изява се организира в постройката в Атина. Културно-просветно сдружение „ Будители ”, учениците на
БНУ „ Св.св. Кирил и Методий ”, певческа групировка „ Родина „ и танцова групировка „ Детелини ” показаха един неповторим по рода си театър.


На сцената учениците, танцьорите и артистите съумяха да ни потопят в магията на българското слово, танц и песни. Всички те, както и гостите с наличието и аплодисментите си отдадоха своята респект към всички тези будители, просветители и сеячи на истината, с помощта на които се е съхранила българската нация.

С овации бе посрещната председателката на КПД „ Будители ” госпожа Мими Ничева, която изнесе
приветствено слово и поздрави всички в залата. Присъдена бе и почетната грамота „ Будител 2017 ”, тази година на госпожа Мария Вълкова, за работата и напъните и за опазване на българщината зад граница през миналата образователна 2016-2017 година.

Бяха рецитирани прелестни стихове възпяващи българските будители, останали в историята ни. Празникът се случва в навечерието на Деня на националните будители, в неделя, защото това е единственият свободен ден в седмицата на над 90% от сънародниците ни в южната ни съседка. Повечето от тях работят по домове.

Чрез драматизацията на описа „ Ветрената мелница ” – по Елин Пелин, посредством доста актьорско майсторство,
танци и песни показаха по паметен метод българската просвета и дух. Декорът направен от извънкласната форма по изобразяване с ръководители Мирела Георгиева и Лили Лазарова, пренасяше присъстващите в родна България, посредством предмети и картини носещи български уют и топлота.

Сценаристите на спектакъла Виолета Спаскова и Ваня Гочева, музикалното оформление под управлението на Хенри Ейлерс, и най-много актьорите, съумяха да предадат празнична атмосфера на публиката, която не преставаше да приветства. Финалът беше в действителност прочувствено запаметяващ - заедно българско хоро, изпълнило цялата зала, поведено от основните герои в спектакъла с развятото българско знаме.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР