В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий,

...
В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий,
Коментари Харесай

Официално от Ватикана: Нито дума за “корупция”, срещата била 20 минути


В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската книжовност, култура и просвета и славянската литература, който се празнува на 24 май, папа Франциск одобри на визита във Ватикана делегация от България, водена от премиера Кирил Петков, заяви Ватикан нюз.

Личният диалог сред Светият отец и българският министър председател – се чете в нота на Ватиканският пресцентър - е траял към 20 минути, след което е последвал момента за размяната на даровете. Във ватиканската нота се прецизира, че визитата на българският министър председател има по-различен " статус " от тези на държавни и държавни ръководители, защото мотивът е годишното честване на Свети Свети Кирил и Методий.

От българската страна, - продължава ватиканската нота – на Франциск бе дарена рождественска ясла от вълна, направена от Център " Рождество Христово ", обвързван с Католическата апостолическа екзархия от византийско-славянски ритуал в София, към която бе прикрепено благодарствено писмо до папата, написано от гостите на Центъра. Като втори подарък за папата българската делегация е дарила обичаен чипровски килим.

От своя страна папата е отвърнал със серия блага, в това число копие от тазгодишното Послание за мира, Документа за човешкото приятелство, книгата за Statio Orbis на 27 март 2020 година и книга за Папския апартамент за аудиенциите, направена от Префектурата на папския дом. Светият отец е дарил също плакет от Понтификата.

След срещата си с папата Кирил Петков се срещна с ватиканския държавен секретар на кардинал Пиетро Паролин. След диалозите, министър-председателят и членовете на делегацията сервираха венец на олтара на Св. папа Йоан Павел II в базиликата “Свети Петър”.

Тази година в българската делегация участват писателя Георги Господинов, завоюва най-престижната премия за литература в Италия - " Премио Стрега Еуропео ", както и ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, министърът на финансите Асен Василев, зам.-министърът по дейно ръководство Калина Константинова, външният министър Теодора Генчовска, министърът на образованието Николай Денков, Лена Бориславова, шеф на политическия кабинет на министър-председателя, Яна Балникова, консултант на министър-председателя и представители на Светия синод и на католическата черква в България.

Преди аудиенцията при папата, българската делегацията участва на отслужването на Божествена света литургия в базиликата „ Свети Климент “ от 9.30ч., отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно - и Средноевропейски митрополит – Антоний, както и на поклонението пред мощите на Св. Кирил.

Следобед, в двора на българското посолството в Рим, министър-председателя на Република България ще сервира венец пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий, а по-късно делегацията ще сервира цветя и ще се поклони пред паметната плоча на Светите братя в базиликата „ Санта Мария Маджоре “.

В късния следобяд е планувана среща на министър-председателя на Република България Кирил Петков с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. На срещата ще участват и външния ни министър госпожа Теодора Генчовска и македонският и сътрудник господин Буяр Османи.

Българската делегация ще организира среща и с министър-председателя Марио Драги в Министерския съвет на Италия.

Преди да се насочи към постройката на българското посолство, делегацията ще сервира венец на паметника на Иван Вазов на площад „ Торвалдсен “ в Рим.

Вечерта, в двора на посолството, изключителния и пълномощен дипломат на Република България в Италианската република, в Република Малта и в Република Сан Марино Н.Пр. господин Тодор Стоянов дава банкет по случай 24 май.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР