В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската

...
В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската
Коментари Харесай

Военноморският музей представи изложбата „Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест“

В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската войска Военноморският музей откри изложбата „ Хладното оръжие в Българската войска – знак на героизъм и чест (1878 – 1946) “.

Днес, 6 май, изложбата и непрекъснатата експозиция на Военноморския музей могат да бъдат прегледани с вход свободен от 10:00 до 18:00 часа.
В нея посетителите могат да видят мостри на персонално хладно оръжие от съвсем всички модели, съхранявани във фондовете на Националния военноисторически музей в София и на Военноморския музей.

Изложбата свидетелства за воинския дух на българина през годините, като наблюдава другите интервали, националните обичаи и въздействията, оказани от другите армии. Освен изложените саби, шашки, шпаги и кортици посетителите могат да видят и по какъв начин е изглеждал българският офицер в униформа с представително оръжие, с помощта на богатия графичен материал, който споделя и за измененията в символиката на декорациите на хладното оръжие.

В изложбата са показани генералска и дипломатическа сабя, а един от дребното мостри, на които е гравирано името на притежателя е сабята на генерал-майор Константин Кирков. Любопитство съставлява персоналната сабя на контраадмирал Вариклечков с изящната си направа и с позлата на орнаментите.

Освен флотското оръжие, което се отличава със характерни морски претекстове, в изложбата са показани саби и кортици на артилерията, кавалерията, пехотата, въздушните войски и противопожарната работа.

На откриването участваха заместник-началникът на Щаба на Военноморски сили капитан I сан Ваньо Мусински, капитан II сан Алберто Росати, представител на Военноморски сили на Италия у нас, военнослужещи, офицери от запаса, сътрудници и другари на Музея.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР