В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската

...
В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската
Коментари Харесай

Уникална изложба бе открита във Военноморския музей, посетете я

В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската войска във Военноморския музей бе открита изложбата " Орденът " За смелост " в държавните и воинските обичаи “. В нея с повече от 50 оценки и грамоти на някои от най-изтъкнатите кавалери на първото българско отличие е показана неговата история.

" Орденът " За смелост " е в основата на традициите в българската държавна наградна система “, сподели при откриването на изложбата шефът на Военноморския музей доктор Мариана Кръстева. Тя акцентира, че той е основан от княз Александър I през 1880 година макар рестриктивните мерки за основаване на висши държавни оценки, наложени от васалитета на Княжество България. Създаването му показва независимостта на българската страна и признателността към най-смелите българи.

По нейните думи изложбата документира деянията на национализъм на бойното поле във войните за национално избавление и обединяване, като акцент в нея е пиката на Самарското знаме, в която по време на тържественото честване на третата годишнина от боевете при Стара Загора е вграден орденът " За смелост “ I степен. Сред кавалерите на ордена, чиито знаци са показани в експозицията, са флотските офицери капитан I сан Рашко Серафимов, капитан I сан Димитър Альов, капитан II сан Богдан Ганчев, капитан I сан Станчо Димитриев, капитан I сан Лазар Драганов.

Събитието почетоха зам.-началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I сан Атанас Змийчаров, представители на Община Варна, ветерани от Втората международна война, сътрудници и другари на музея.

Изложбата може да бъде забелязана във Военноморския музей до 20 юни. Още на 6 май, когато музеят работи с вход свободен, тя може да бъде прегледана гратис.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР