В навечерието на Деня на Европа беше обявен победителя в

...
В навечерието на Деня на Европа беше обявен победителя в
Коментари Харесай

Жилищен блок с награда от 60 хил. евро

В навечерието на Деня на Европа беше разгласен спечелилия в годишните европейски награди за архитектура Mies van der Rohe Award. И той не е нова модернистична постройка или гиздав частен дом, а реставрация на остарели и много неугледни на тип жилищни блокове, които няма по какъв начин да не ни припомнят на такива в Люлин да вземем за пример. Само дето се намират в Бордо, Франция.
 Снимка 422379

Три архитектурни студия - Frédéric Druot Architecture, Lacaton & Vassal Architectes и Christophe Hutin Architecture се заемат с обновяването на три блока, строени през 50-те години на предишния век в Grand Parc в Бордо. Няколко са любопитните обстоятелства към това възобновяване: то се случва, до момента в който живеещите в блоковете си... живеят вътре, множеството усъвършенствания по никакъв случай не се отразяват на наема им, а също така планът дава доста хрумвания по какъв начин може да се работи с панелни остарели блокове, които изобилстват освен във Франция, само че и на доста места в Европа, в това число и България.
 Снимка 422380

Най-впечатляващата част от освежаването е обвързвана с " прибавянето " на 3.8 метрови остъклени балкони към всеки апартамент, превърнати в " зимни " градини. Старите прозорци са сменени с витринни с алуминиева дограма.
 Снимка 422381

Асансьорите в трите блока също са заменени, а входовете са реновирани и освежени. Обновяването на един апартамент лишава към 2 седмици, което е много обичайно време, с цел да се сдобиеш с повече светлина и приятна зимна градина.
 Снимка 422382

Frédéric Druot Architecture, Lacaton & Vassal Architectes и Christophe Hutin Architecture ще получат премия от 60 хиляди евро. Те бяха определени сред 383 плана от 38 страни в Европейския съюз. България беше показана от 5 плана.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР