В навечерието на четвъртата ковид вълна България е завладяна от

...
Коментари Харесай

В подножието на четвъртата вълна: Рисковете за България

В навечерието на четвъртата коронавирус вълна България е превзета от лятно равнодушие - заведения, магазини и хотели са цялостни с български клиенти и непознати туристи. Идващите седмици и месеци обаче това въодушевление е доста евентуално да бъде нарушено. Ковид-вълната, която залива Европа раздели страните на две - всички записват рекордно високи бройки на инфектираните, само че там, където има по-голям % имунизирани броят на хората в болница и умрелите е доста невисок.

Новата вълна в България към този момент стартира да се заформя, а по какъв начин ще се развие има два сюжета. Единият е макар ниския % имунизирани тук, доста хора да имат натурален имунитет и това да направи четвъртата вълна по-мека от унищожителния удар през есента на предходната година. Този сюжет обаче, за жалост, въпреки и теоретично вероятен е малко евентуален.

Начинът, по който досега протича вълната в сходни на България страни - със мощни предходни талази и сходни равнища на имунизация (например Русия) демонстрира доста сериозен растеж на случаите, огромен напън над здравните системи и внезапен скок в броя на умрелите. Това значи, че за България ниският % имунизирани в идващите месеци ще основава опасности в най-малко три направления:

Ново претоварване на здравната система и надлежно внезапно нарастване на смъртността За да бъде омекотен ударът има риск от нови ограничавания - затваряне на бизнеси и учебни заведения, което има към този момент относително ясно отражение върху стопанската система Изолация на България от по-добре имунизираните страни и затруднено пътешестване през пиковите месеци на новата вълна от епидемията

Добрата вест в тази ситуация е, че отрасловите институции този път като че ли реагират по-навременно и към този момент тече подготовка в лечебните заведения, в локалните щабове и РЗИ. Лошата е, че с продължаващата опозиция към имунизациите в популацията системата няма прекалено много потребни ходове да предотврати вредите.
Какво се случва в другите страни и какво значи то за България
Точно два месеца бяха нужни на доста по-заразния и по-бързо предаващ се вид на вируса да вкара Англия в алената зона, а в известни летни дестинации като Испания, Португалия, Гърция, Кипър и това се случи още по-бързо - за към месец.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР