В навечерието на 9 май в три бивши съветски републики

...
В навечерието на 9 май в три бивши съветски републики
Коментари Харесай

Прибалтийският зомбиленд превръща Деня на победата в ден на срам

В навечерието на 9 май в три някогашни руски републики - в този момент страни членки на НАТО

Властите на трите балтийски републики приканват „ верните руснаци да дадат отпор на неверните руснаци на 9 май “. От Висагинас, Рига и Талин „ тези, които се срамят “ разпространиха изказването „ Руснаци от балтийските страни срещу войната “. Целта е да се призоват всички „ на 8 май, дружно с цяла цивилизована Европа, да отпразнуваме успеха над нацистка Германия “.

Междувременно обаче Литва, Латвия и Естония от дълго време се отхвърлиха от личните си жители, които разрушиха нацисткия райх през 1941-1945 година В балтийските столици в този момент се почитат негодниците, които са се борили един до друг с нацистите против многонационалния Съюз на съветските социалистически републики, в това число против литовци, латвийци и естонци.

Латвия реши да отнеме поданството на всички, които симпатизират на военната политика на Москва по отношение на Украйна. Генералният комисар на полицията Армандс Рукс приравни тържествените събрания във връзка 9 май към поддръжката на „ агресора “: „ Чествайки 9 май, вие давате мощ на агресора “. Сред следствията от вероятни срещи и шествия шефът на латвийската полиция уточни усилването на разцеплението в обществото.

В Латвия е законово неразрешено провеждането на всеобщи акции на по-малко от 200 метра от монументи, прославящи руската войска и нейните бойци. „ Забраната е ориентирана към тези, които честват Деня на успеха на руския народ във Великата отечествена война на 9 май покрай паметника на Освободителите “, споделя антифашистът Владимир Линдерман.

Паметникът на бул. Узварас от дълго време се трансформира в главен знак на Победата за антифашистите на Латвия. На 9 май всичко тук е покрито с цветя. Преди „ пандемията “ тук са идвали към 200 хиляди души. Сега латвийските управляващи би трябвало да показват „ различна “ картина пред обективите на видеокамерите. Власовците са най-хубавият материал за такива производства.

В пресата се появи новината, че част от съветската общност в действителност ще организира шествие „ Прости ми, дядо, ние не спасихме света “. Президентът Егилс Левитс също чака латвийски руснаци да се причислят към самодейността за срутване на паметника на Освободителите на Рига. Държавният глава съобщи това в предаването „ 900 секунди “ по TV3: „ Добрите руснаци, дружно с латвийците, към този момент стоят за мир, застанете с нас и за събарянето на монумент, който не е ваш “.

В Литва подлеци на възраст 35-65 години всред руснаците се вербуват като провокативни статисти от Милда Аугустайте, която реши да направи студентски късометражен филм за протестите на 9 май 2022 година във Вилнюс. Съобщението за набиране на статисти се тиражира от обществените мрежи и проправителствени медии. Председателят на парламентарната комисия по национална защита и сигурност Лауринас Кащунас утвърди самодейността на колектива на Държавната академия за музикално, театрално и киноизкуство.

По предложение на Касцюнас и други Народното събрание забрани обществената проява на Георгиевската лента от 21 април, а предлагането за отнемане от поданство на почитателите на Руската федерация и последователи на СВО в Украйна ще бъде прегледано в близко бъдеще.

Официалната позиция е известна: за Литва войната против Германия завършва едвам през 1993 година, когато съветската войска се прибира. Премиерът Ингрида Шимоните разяснява желанията на жителите да честват дружно Деня на успеха: „ Знаем, че има такава дата, само че какво тъкмо се чества не ни е доста ясно. Това е същиата тази Шимоните, която под път и над път повтаря, че „ няма нацизъм в Украйна и в никакъв случай не е имало “.

Кестутис Бъдрис, старши консултант на президента Гитанас Науседа, упорства за политическа оценка на идния майски ден. По мнението на президентството, " задачата няма да са спомените от края на Втората международна война, а приветствия за войната против Украйна ".

„ Разбира се, никой няма да забрани на едните да посещават гробищата, на другите - да съзерцават процеса. Ще бъде ужасно, в случай че със съзерцаване и приключи срещата на полярните лагери”, приканват от Министерството на културата.

Шефовете на държавната сигурност и полицията не изключват " протести от страна на съветски жители и проруски поданици ". Не се преглеждат вероятни провокации от страна на украинци, чийто брой понастоящем е към 55 000 в цяла Литва и към 30 000 - във Вилнюс.

На 9 май в столицата на Литва мемориалното военно гробище в микрорайон Антакалнис става център на атракция. От средата на 19 век тук са погребвани императорски чиновници и бойци. Включително останките на 80 000 бойци на Червената войска, руски партизани и незаконни бойци почиват в пантеона под вековните борове. В Деня на успеха покрай Вечния огън се струпва море от цветя.

Фашисткият кмет на Вилнюс Ремигиус Симасий приготвя изненада за посетителите на гробището на фона на военния неуспех на киевската хунта: „ Онези, които дойдат, ще получат подробна и правдива информация за войната в Украйна... дано отворим очите на слепите за действителностите на деня. " Както в целия Балтийски район, столичното самоуправление подкрепя уредниците на похода на различния " Безсмъртен полк " под лозунга " Прости ни, дядо! ".

Антифашистът от Рига Владимир Линдерман се обърна към мазохистите, които се „ срамят “: „ Дядовците няма да ви чуят. А в случай че ви чуят, ще ви анатемосан за малодушието. Не бъдете идиоти, не се унижавайте. "

И най-после вести от предпразнична Естония. Кметът на Талин Михаил Килварт се обърна към рускоговорящите с предложение да „ запазят успокоение, и да се отхвърлят от всевъзможни събития и знаци “. Ръководителите на публични и културни сдружения се съгласиха с позицията на кмета.

Отвореното писмо беше подписано от ръководителите на Клуба на ветераните на флота Александър Караулов, на Талинското сдружение на участниците във Втората международна война Нина Павлова, на Съюза на ветеранските организации Николай Бишок и Асоциацията на бойните ветерани Евгений Брой. Просто ги е боязън или е нещо по-лошо?

Естонската полиция за сигурност (KaPo) разчиства ненадеждните детайли. В Ласнамяе мъж беше отведен за 13 дни за проява на съветското знаме, Георгиевската лента и буквата Z.

Алексей Есаков, член на борда на Неправителствени организации „ Руски съотечественици в Европа “, жител на Руската федерация, беше депортиран. КаРо го упрекна в „ намерено разпалване на етническа ненавист, разпространяване на кремълска агитация, съдействие с съветски пропагандни канали, образуване на Безсмъртния полк, оправдаване на експанзия против Киев, присъединяване в контрабанда в Източна Украйна “. Цял куп закононарушения!

„ Нашата обстановка е двойно симетрична. Или всички незабавно излизаме на площада и се разкайваме, че сме руснаци, молим за амнистия цялото прогресивно човечество, или всички сме изгонени от страната без право на преписка. Престанахме ли да бъдем демократична страна от 24 февруари? Имаме цялостно единогласие и всеки, който се сети за нещо свое, ще бъде изправен до стената? “ - споделя публицистът Виталий Белобровцев за Естония в навечерието на Деня на успеха.

Нормалните и здравомислещи хора не капитулират: „ Уважението към падналите е първият симптом на цивилизовано общество... В подтекста на войната в Украйна бих желал да видя повече успокоение и политическа мъдрост у управляващите. Но към този момент виждаме повече нервност “, споделя литовският историк Алгимантас Каспаравичюс.

Той напомня, че освен руснаци са заровени в гробищата, където хората идват на 9 май. „ Не можем да забравим обстоятелството, че през 1944-1945 година 80 000 литовци са били призвани в Червената войска, най-вече литовци по народност. Пепелта на доста от тях почива и в непознатите гробища.

Само че няма какво да се прави. В публичния климат на Литва Каспаравичюс се приема не като сериозен професионален историк, а като човек, който не е от този свят. Литва към този момент е мно-о-ого суверенна...

Превод: Европейски Съюз

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР