В навечерието на 24 май президентът Румен Радев награди управителя

...
В навечерието на 24 май президентът Румен Радев награди управителя
Коментари Харесай

Президентът награди проф. Салчев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев награди шефа на НЗОК проф. Петко Салчев с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ – огърлие за изключителните му заслуги за развиването на системата на опазването на здравето у нас.

Петко Салчев е професор по обществена медицина и през годините заема разнообразни управителни длъжности в здравната система.

Завършил висше обучение по медицина през 1987 и стопанска система през 2003 година. От 1989 година до 2011 година е работил а в Катедра „ Социална медицина и здравен мениджмънт " към МУ – София, като е минал през всички научно-преподавателски степени – помощник, основен помощник, доцент. В интервала 2008-2011 е Ръководител на Катедрата.

През 2001 година пази дисертация на тематика „ Ролята на общопрактикуващия доктор в България ". През 2003 година е определен за доцент, а през 2012 година за професор по обществена медицина.

1996-1997 година е бил Директор на РЦЗ – София град. 2001-2003 – Директор на Университетска болница „ Царица Йоанна ", а в интервала 2003 -2005 – зам.-министър на опазването на здравето.

През ноември 2011 година е назначен към секция „ Макроикономика " на Института за стопански проучвания към Българска Академия на науките.

От 2011 година е Директор на дирекция „ Класификационни системи " към НЦОЗА, която през 2015 година е преименувана в Дирекция „ Класификационни системи, стандарти и нововъведения ".

От 2019 година до март 2020 година, когато е определен за шеф на НЗОК, е бил зам.-изпълнителен шеф на ИА " Медицински одит ".

„ За мен е чест в навечерието на светлия празник 24 май да връча висши държавни оценки на видни български учени и преподаватели, пионери на духа, на положителната идея, на изобретателните хрумвания и на научните пробиви. Всеки от отличените през днешния ден е образец в своето занятие “, сподели президентът по време на церемонията в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2.

В приветствието си президентът Румен Радев означи, че изключителните научни достижение на отличените способстват за реализиране на високи цели в интерес на цялото ни общество. „ Стремежът на България да бъде просперираща и съвременна страна може да бъде реализиран единствено с почитание и благодарност към хората на науката и духа и към тяхната активност “, добави още президентът.

Сред наградените с висши държавни оценки са още проф. Цочо Бояджиев, акад. Иван Попчев, проф. Стоян Караиванов, акад. Никола Съботинов и проф. Милияна Каймакамова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР