В навечерието на 24 май е добре да си кажем

...
В навечерието на 24 май е добре да си кажем
Коментари Харесай

Тъжната статистика: Всеки трети ученик във Варненско не завършва средно образование

В навечерието на 24 май е добре да си кажем и тъжните истини за просветителната ни система. За страдание не всичко е цветя и фанфари. Цифрите сочат, че почти всеки трети възпитаник във Варна и региона отпада от просветителната система и не съумява да приключи приблизително обучение.

По данни на Национален статистически институт през предходната година във Варненска област главно обучение са приключили 4375 възпитаници. Стресираща е цифрата, която Статистическият институт дава за приключилите приблизително обучение през същата 2022 година в региона - 2742-ма възпитаници.

Разликата от над 1600 души е прекомерно огромна, с цел да се изясни само с негативен приръст (за 4 години) или от миграция.

За насочна точка на броя на завършващите приблизително обучение във Варна и региона може да се вземе броя на заявките за явяване на матура по БЕЛ - 3330 през тази година, като цифрата обаче включва и възпитаници, които към този момент са приключили образованието си. Дори и тази по-оптимистична цифра обаче демонстрира, че всеки трети възпитаник на процедура не съумява да доближи до финален клас в междинното си обучение.

Отпадането на сериозен % възпитаници от просветителната система в народен мащаб се удостоверява и от цифрите на МОН за външно оценяване на учениците от VII и X клас - 58 500 седмокласници, против по-малко от 50 хиляди десетокласници.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР