В навечерието на 24 май библиотекарите у нас излизат на

...
В навечерието на 24 май библиотекарите у нас излизат на
Коментари Харесай

Невъзможно е да се живее с тази заплата, заяви библиотекарка

В навечерието на 24 май библиотекарите у нас излизат на митинги в цялата страна с искане за нарастване на работните заплати. Протестът обърна фокуса към тази специалност, която е в дъното на таблицата по възнаграждение.

Регионалната библиотека в Ямбол не е изключение. Най-младата библиотекарка там е с 10 години трудов стаж. Христина Начева е приключила е Библиотечно-информационни действия и библиотечен мениджмънт, само че получава малко над минималната заплата. Обича работата си, макар че е приравнена с нискоквалифициран труд, съобщи bTV.

" Просто в случай че човек разчита единствено на тази заплата, е невероятно, изключително със семейство с две деца и по този начин нататък, има доста консумативи и просто е мъчно. Ниско е заплащането просто ", споделя Христина. Надява се страната да обърне взор и да оцени тяхната работа.

" Когато приказват за бюджет или някакви промени, те библиотеките съвсем не попадат в това нещо, в техните проекти. Говори се за всичко, само че като цяло библиотеките като че ли остават по-назад. Всеки си мечтае и се надява на някакво нарастване, въпреки всичко трудът му да бъде заплатен по някакъв метод ", разяснява Христина.

Средствата, отделени за библиотеките, също не са задоволителни, твърди тя. " Много малко пари се отпускат като цяло за библиотечната работа, вие даже сами можете да се уверите като огледате в близост. Тук бяхме с един мокет отпреди 40 години, неотдавна се възобнови както ламинатът, по този начин и дограмата, бяхме със остаряла дограма ", споделя Христина. Въпреки това библиотечния фонд е богат, а чиновниците работят безрезервно.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР