В навечерието на 2024 г. анализаторите твърдят, че рецесията в

...
В навечерието на 2024 г. анализаторите твърдят, че рецесията в
Коментари Харесай

Световните банки не очакват рецесия в САЩ, компаниите остават предпазливи

В навечерието на 2024 година анализаторите настояват, че рецесията в Съединени американски щати, която предвидиха в продължение на две години, към този момент не е на дневен ред. Всички останали обаче - от фирмите до вложителите - към момента се приготвят за закъснение, породено от слабото потребителско търсене.

Дисонансът сред всекидневно оптимистичните анализатори от капиталовите банки и по-предпазливите мениджъри на парични средства не е нов. Този път особеното е равнището на нерешителност от страна на някои водещи компании, които обрисуват проектите си за идната година.

Истинските мениджъри на парични средства не се съмняват на коя страна да се доверят. След като месеци наред бяха подвеждани, съгласно тях анализаторите от страната на продавачите са прекомерно оптимистично настроени във връзка с вероятностите за напредък, намаляването на лихвените проценти от Фед и възобновяване на потреблението, написа в собствен разбор Reuters.

Според консенсусните прогнози на огромните банки, в това число Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS и Barclays, през 2024 година световният напредък ще бъде стеснен от нарасналите лихвени проценти, по-скъпия нефт и отслабения Китай, само че вероятността за криза е дребна. Преди една година доста банки предвидиха криза в Съединени американски щати.

Бизнесът обаче се изрича по-мрачно, в сравнение с предходната година.

На базата на своята сбирка от мнения на разнообразни управления от 150 отчета за облагите за третото тримесечие Deutsche Bank декларира предишния месец, че фирмите като цяло характеризират търсенето като ненапълно едва, само че не обезпокоително едва. Те не престават да понижават запасите си, защото се приспособяват към слабото търсене на артикули.

Сред думите, употребявани от бизнеса за разказване на търсенето, са: " меко ", " неенергично ", " постепенно ", " безвкусно ", " нестабилно ", " приглушено ", " лимитирано ", " предизвикателно ", " едва ", " под напън " и " неравномерно ", показват от немския заемодател.

Търговецът на дребно Walmart да вземем за пример разгласи по-рано този месец, че въпреки да е бил сюрпризиран от устойчивостта на потребителите през тази година в изискванията на възходящи цени, това държание се трансформира и той става внимателен.

В последния си доклад за приходите веригата за понижени артикули Dollar General също декларира, че брутната облага е намаляла, разноските за лихви са се нараснали и че чака " разноските на клиентите да продължат да бъдат лимитирани през 2024 година, изключително в дискреционните категории ".

Гигантът в стоките за бита Procter & Gamble звучи по-оптимистично. Андре Шултен, основен финансов шеф на компанията, неотдавна декларира, че през последното тримесечие P&G е съумяла да усили каузи си в размера и цената на пазарите в Съединени американски щати, като отбелязва, че " потребителят в страната остава мощен “.

Това разминаване не тормози мениджърите на фондове. Това, което има значение за тях, обаче, е дали Федералният запас ще успее да предотврати рецесията и въпреки всичко да ограничи инфлацията, без да навреди на потребителите.

След като в продължение на месеци Фед оставяше пазарите да гадаят, последната актуализация демонстрира, че той признава нуждата от баланс и че чиновниците са чувствителни към рисковете от прекалено стягане на политиката и подтикване на стопанската система към по-бързо от нужното закъснение, показва още осведомителната организация.

Много компании към този момент усещат забавянето.

" Потребителите стартират да забавят извършването на покупки си и фирмите, основани на потребителския модел, или съвсем всички огромни компании в този миг, стартират да приказват за това ", споделя Макдона от PGIM. Глобалният управител на активи има активи за 1,27 трилиона $.

Потребителските разноски в действителност се охлаждат, както сочат изследванията на Института за ръководство на доставките (ISM). Доклад на Conference Board от ноември пък стига до извода, че към две трети от потребителите в Съединени американски щати към момента възприемат рецесията като " ненапълно " или " доста евентуална " през идната година.

Рецесията идва?

Последните две години не са по никакъв начин лесни за макроикономистите, които се пробват да съчетаят движещите сили на отскока след пандемията и ястребово настроените централни банки. Всички индикатори - от индустриалните изследвания до инвертираната крива на доходността в Съединени американски щати и проекта за фискални разноски – алармират за закъснение или даже за криза.

Проучванията на Reuters, извършени до 2022 година и доникъде на 2023 година, поредно демонстрират, че медианната възможност за криза в Съединени американски щати в границите на една година съгласно икономистите е над 60%. Сега тази възможност е по-близо до 45%.

" Ако би трябвало да бъдем почтени, годината беше сложна ", споделя Крис Рандс, старши портфолио управител в световния екип за мултиактиви в Nikko Asset Management. " Ако се върнете обратно и погледнете в исторически проект, в случай че употребявате американските водещи знаци да вземем за пример, те ви споделят, че Съединени американски щати е трябвало да навлязат в криза преди 12 месеца. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР