В навечерието на 146-тата годишнина от Плевенската епопея по време

...
В навечерието на 146-тата годишнина от Плевенската епопея по време
Коментари Харесай

Плевенската епопея: Румен Петков и посланиците на Русия и Беларус почетоха паметта на хилядите загинали воини за Свободата на България

В навечерието на 146-тата годишнина от Плевенската епопея по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 година кметът на Пордим Детелин Василев посрещна водача на АБВ Румен Петков и посланиците на Русия и Беларус Н.Пр. Елеонора Митрофанова и Н.Пр. Никита Лешуков.

Именно в Пордим са взети съдбовни за България решения – Пордим е мястото, където се е родила Свободата на България. В продължение на 3 месеца – август, септември и октомври 1877 година, двамата владетели Александър II и Карол I обитават в Пордим и претърпяват най-тежките тествания на съветската и румънската войска при офанзивите на Зелените гори и кървавите гривишки редути. Ето за какво тогавашното село Пордим е оповестено от Комитета „ Цар Освободител Александър II “ за свято място на признателна България, а Стоян Заимов го назовава „ Царското село Пордим “. Кметът Детелин Василев означи значимостта на това общината да получи административните права върху музеите на нейна територия, по този начин, че да може да бъдат полагани изключително неотложните грижи за средищата.

„ Благодаря, че пазите паметта за историята такава, каквато е. За мен е наслаждение всяка година да бъда тук “, съобщи Митрофанова. Те посетиха Къщата музей „ Велик княз Николай Николаевич “ и сервираха цветя на паметника на Пирогов – мястото, където в миналото се е намирал лазарета и на Паметника костница в Пордим.

Делегацията обичайно означи годишнината и в Плевен, където сервира венци и цветя на Мавзолея „ Св. Георги Победоносец “ е отдаден на падналите там преди 146 години 31 000 съветски и 7500 румънски бойци и посети Панорамата „ Плевенска епопея “. При обсадата на Плевен умират хиляди руси, румънци, украинци, белоруси, поляци, финландци и молдовци.

Пред медиите в Плевен Н. Пр. Елеонора Митрофанова означи историческата и кръвна връзка сред съветския и българския народ, само че в същото време акцентира политическата обстановка, нейната неприязън към Русия и опит за замяна на историята.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР