В навечерието на 14 ноември – Световния ден за борба

...
В навечерието на 14 ноември – Световния ден за борба
Коментари Харесай

Конференция за диабета сред младите

В навечерието на 14 ноември – Световния ден за битка с диабета Националната асоциация на децата и младежите с диабет (НАДМХД) провежда конференция с присъединяване на водещи ендокринолози от страната. По време на двудневния конгрес специалистите ще дават препоръки на деца и младежи с диабет по какъв начин да управляват болестта. Те ще показват най-новите проучвания за следене на диабета, както и новаторски технологии за непрестанен мониторинг.

X-та национална конференция ще бъде открита от известния ендокринолог доктор Димитър Георгиев с лекция за захарния диабет вид 2 – “Съвременни диагностични и лечебни провокации. Нови технологии в следенето на диабет вид 1 и вид 2 “. Ендокринолозите доктор Христина Русева и доктор Маламов ще показват рисковете от затруднения при диабетиците. Резултати от изследване на деца със затлъстявания ще разкрие доктор Олга Славчева от опита си като ендокринолог-педиатър в Детската педиатрия на СБАЛ „ Проф. доктор Иван Митев “ – София. В първия ден на форума Ралица Петкова ще показва нови модели инсулинови помпи и системи за непрестанен мониторинг на кръвната глюкоза за по-добър надзор. На 13 ноември 2022 година педиатърът-ендокринолог доцент Радка Савова ще запознае участниците във форума с няколко тематики: „ Имунна система и диабет вид 1. Новости в опита за първична профилактика и лекуване. Биологично лекуване “, „ Нови технологии и стандарти в лекуването на захарен диабет. Резултати 2020 “ и „ Стволовите кафези – капацитет за лекуването на захарен диабет “.  Какви са провокациите на захарен вид 2 в детска възраст ще разкрие във втория ден на конференцията педиатърът-ендокринолог доктор Искра Модева.

По данни на Международната федерация по диабет към 9% от популацията на Земята страда от хроничното заболяване и би трябвало да се вземат незабавни ограничения. Според статистиката над 360 милиона души са диагностицирани, само че с изключение на тях към 183 милиона не подозират, че са с диабет. В България са към половин милион души, само че сред 30 и 40% от тях не знаят, че са наранени от него. От Световната здравна организация предлагат превантивни ограничения и достъп до грижи с диабет.

X-та Национална конференция „ Достъп до грижи за диабета „ Ако не в този момент по кое време? “, проведена от НАДМХД, ще се организира на 12 и 13 ноември 2022 година в зала „ Пълдин “ на парк-хотел „ Санкт Петербург “ в Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР