В навечерието на 1 юни представители на Коалиция HPV проф.

...
В навечерието на 1 юни представители на Коалиция HPV проф.
Коментари Харесай

В навечерието на 1 юни Коалиция HPV поиска от МЗ действаща политика за ваксинопрофилактика

В навечерието на 1 юни представители на Коалиция HPV проф. доктор Радка Аргирова - ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология и доктор Момчил Баев - създател на Фондация „ Астра Форум “ входираха отворено писмо в ученическа раница до Министерство на здравеопазването и всички здравни институции с гледище за настояща политика за ваксинопрофилактика в България. Символичното обръщение е за по- огромна грижа към здравето на децата и дава старт на осведомителната акция на обединението „ Защити бъдещето им! “.

Мисията на експертната, неправителствена Коалиция HPV е на първо място предварителна защита на болесттите, свързани с човешкия папилома вирус (ЧПВ/HPV). Затова изисква от Министерство на здравеопазването да се форсира Националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България, която се извършва едвам 1% до 3%.  

„ Глобалната цел на СЗО за елиминиране през 2030 година на ЧПВ, причиняващ рак на маточната шийка и други ракови болести при двата пола, наподобява недостижима за нашата страна, в случай че не се вземат незабавни ограничения за повишение на ваксиналното покритие в България. Това е допустимо единствено при слагане на краткосрочни цели и стъпки, които да спомогнат за ваксинопрофилактиката, и ангажираност на здравните управляващи към казуса “, се споделя в писмото.

Коалиция HPV приканва за промени в кратковременен проект, които да подсигуряват постигането на годишни цели за ваксинално покритие в таргетната група (момичета от 9 до 14 г.): 15% през първата година; 25% - втората година; 35% - в третата. Според специалистите от Коалицията заложените цели могат да се доближат, в случай че се наблюдават регулярно, като се афишират постигнатите резултати и се плануват тласъци за изпълнителите на здравна активност. Една от опциите е изравняването на заплащането за слагане на наложителни и на целесъобразни ваксини, защото това е извънредно значимо за публичното здраве. 

От Коалиция HPV упорстват за пускане измежду таргетните групи на национална осведомителна акция за предварителна защита на обвързваните с HPV болести на Министерство на здравеопазването, за акции на районните здравни инспекции и/или акции за осведоменост на подрастващите в учебните заведения, взаимно с Министерство на образованието.



Препоръка на специалистите от Коалицията е да се промотира моделът на имунизации през целия живот.

В умозаключение в писмото се споделя: „ Очакваме реакция от Вас с вдишване на съответни задължения, виновни лица и времеви небосвод за доближи на поставените краткосрочни цели! В 30-дневен период чакаме от Вас насрочване на среща с представители на Коалицията за разискване на препоръчаните от нас незабавни промени, както и насрочване на срещи на всяко тримесечие с Вашия екип за следене на напредъка и връзка на постигнатите резултати. “

Подписалите се членове на Коалицията са:
• Проф. доктор Радка Аргирова - ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология
• Доц. доктор Михаил Околийски - ръководещ офиса на СЗО в България
• Д-р Гергана Николова - член на УС на БЛС
• Д-р Антоанета Томова - шеф поделение по здравна онкология в Комплексен онкологичен център Пловдив
• Доц. доктор Йорданка Узунова - член на Българска педиатрична асоциация
• Доц. доктор Илия Карагьозов - ръководител на Българската асоциация по онко-гинекология, 
• Д-р Христиана Бацeлова – шеф Хигиенно-епидемиологичен отдел, УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД, гр. Пловдив
• Д-р Момчил Баев - създател на Фондация „ Астра Форум “ ”
• Проф. Ивайло Търнев - Национална мрежа на здравните посредници, ръководител на фондация „ Здравни проблеми на малцинствата “
• Ивайло Спасов - шеф връзка и обществено развиване към УНИЦЕФ – България
• Пламена Николова - шеф „ Национална мрежа за децата “
• Д-р Радосвета Стаменкова - изпълнителен шеф на Българска асоциация по фамилно обмисляне и полово здраве
• Доц. Христина Лебанова - Социална фармация и фармацевтично законодателство - МУ – Плевен
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР