В навечерието на 1 октомври – Ден на поезията в

...
В навечерието на 1 октомври – Ден на поезията в
Коментари Харесай

Литературната група в Мездра чества 70 години от своето създаване

В навечерието на 1 октомври – Ден на поезията в България и Международен ден на музиката, Литературната група при НЧ „ Просвета 1925 “ – гр. Мездра празнува 70 години от своето основаване.

Организатори на събитието бяха Община Мездра и Литературен клуб „ Христо Ботев “ при градското читалище.

Сред гостите на честването бяха Валентина Панова – ръководител на Конфедерация на българските писатели – клон Враца, шефът на СУ „ Иван Вазов “ Мариела Горанова и заместник-директорът по образователната активност на същото учебно заведение Цветанка Найденова, секретарят на НЧ „ Просвета 1925 “ Моника Петкова и Седефка Петкова – гл. специалист „ Култура, спорт и туризъм “ в Община Мездра. Творческата вечер почетоха също членове на Литературен клуб „ Арфа “ – гр. Враца и ученици на Клуб „ Умението да приказваме пред аудитория “ при мездренската гимназия.

„ Историята на мездренския книжовен клуб е с отворен край и това е хубаво, тъй като, уповавам се, още дълго в летописната книга на Община Мездра ще се вписват обстоятелства от креативния ни живот, които ще са мотив за горделивост и справедливо самочувствие и за нас, и за управлението на Общината, сподели в словото си ръководителят на Литературен клуб ‚Христо Ботев “ Светла Дамяновска, която наблюдава историческото развиване през годините на тази креативна групировка.

Защото клубът е мястото, където се срещат литературните генерации, където взаимоотношението на обичаи и съвременни трендове оформя лицето на актуалното изкуство. А общината ни има потребност от своите посланици в литературните среди на България. “

По време на честването публично беше показан Алманах „ Ескус II ”. Той излезе от щемпел през 2021 година с финансовата поддръжка на Община Мездра по случай 20-годишнината от основаването на Литературен клуб „ Христо Ботев ”, само че неговата премиера беше отсрочена във времето заради пандемията от Covid-19. С поетични и белетристични произведения в сборника са показани 25 локални създатели. Една част от тях прочетоха определени свои творби, включени в алманаха, а останалите създатели бяха презентирани от младите рецитатори от Клуб „ Умението да приказваме пред аудитория “, от Светла Дамяновска и от Павлина Русева, секретар на клуба.

По мотив кръглата годишнина мездренската литературната група получи приветствени адреси и цветя от Община Мездра, НЧ „ Просвета 1925 “ и Конфедерация на българските писатели – клон Враца.

„ Благодаря ви за напъните, които полагате за запазване и обогатяване на българската нематериалност, написа в приветствения адрес от кмета на община Мездра Иван Аспарухов. Благодаря ви, че със силата на словото, с непреходните послания на вашите произведения поддържате будни сърцата и мозъците на читателите и най-много на младите, на бъдните генерации.

Бъдете здрави! Бъдете все по този начин въодушевени и вдъхновяващи! И дано вашето перо в никакъв случай да не пресъхва! “

създател: Мирослав Гетов

фотография: Павел Петров
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР